Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Antovići pušteni iz splitskog pritvora zbog pogreške u istrazi

Autor: Suzana Bandić

02.12.2009. 23:00
Antovići pušteni iz splitskog pritvora zbog pogreške u istrazi


Branitelj Tomislava Antovića osporio je zakonitost proširenog naloga za tajne izvide, tvrdeći da je zadarski istražni sudac izdao nalog samo za prisluškivanje oca, a ne i sinova na koje se kasnije nadzor proširio. Stoga su tako prikupljeni dokazi izuzeti iz spisa, a trojac pušten iz pritvora


Obitelji Antović, otac Tomislav (45) i sinovi Carlos (24) i Aldo (20) u srijedu su pušteni iz splitskog Istražnog centra u kojemu su zbog zloporabe opojnih droga proveli nešto više od godine dana.
Prema USKOK-ovoj optuženici njih se trojicu tereti zbog “dilanja” heroina, kokaina i marihuane u vremenu od kraja kolovoza do polovice studenoga prošle godine kada su i uhićeni. Tijekom tog vremena oni su bili pod tajnim policijskim nadzorom pa im se u optužnici navode čak 42 datuma u kojima su telefonski dogovarali preprodaju, a na teret im se stavlja i prodaja od 26.000 kuna. Prilikom uhićenja kod njih je zaplijenjena tek neznatna količina od 0,7 grama marihuane i jedan “joint” s 2,7 grama, a osim opijata, policija je kod njih pronašla i jedan pištolj s 19 pripadajućih metaka.
No, tijekom jučerašnje glavne rasprave na Županijskom sudu u Splitu stvari su krenule u sasvim neočekivanom pravcu kada je branitelj tate Antovića, Željko Gulišija, osporio zakonitost proširenog naloga za tajne izvide, ističući da zadarski istražni sudac nije poštovao niti minimum forme.
On je, naime, Sudskom vijeću pojasnio kako je nadzor sinova bio nezakonit jer je nalog za nadzor prvotno izdan samo za Tomislava Antovića. Tijekom tog nadzora donesena je odluka o proširenju nadzora i na njegove sinove, no, Gulišija je obrazložio kako odluka u praksi provedena bez da je formalno određeno njihovo prisluškivanje.
Suočeno s novim činjenicama, Sudsko je vijeće pod predsjedanjem suca Zorana Matulovića usvojilo prijedlog obrane i izdvojilo iz spisa sve tajno snimljene razgovore koji se odnose na Alda i Carlosa. Nalozi za Tomislava za koje je utvrđeno da su uredno izdani ostali su u spisu. USKOK-u je data mogućnost žalbe Vrhovnom sudu, a obitelj Antović nakon ovakvog neočekivanog raspleta puštena je iz pritvora.
Inače, i otac i braća Antović, zadarskoj su javnosti poznati od ranije po sličnim djelima. Najmlađi Antović nedavno je na Županijskom sudu u Zadru oslobođen krivnje za isto kazneno djelo, a u tom mu se postupku pred Županijskom sudom u Zadru sudilo zajedno s majkom Meri Petani (43). Tijekom iznošenja svoje obrane ona je svu krivnju preuzela na sebe pa je Aldo krajem ožujka oslobođen, dok je ona osuđena na tri i pol godine zatvora koji trenutačno izdržava u požeškom zatvoru.