Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kurtović još dva mjeseca ostaje u pritvoru

Autor: Suzana Bandić

02.12.2009. 23:00
Kurtović još dva mjeseca ostaje u pritvoru

Foto: Filip BRALA



Zbog proširenja istrage na nove oštećene osobe koje još uvijek nisu saslušane, Županijsko je vijeće Anti Kurtoviću produljilo pritvor na još dva mjeseca. U tom bi vremenu Državno odvjetništvo protiv njega trebalo podignuti optužnicu


Ante Kurtović (28), osumnjičen za prijevaru tešku oko dva milijuna eura, ostaje u pritvoru zadarskog Istražnog centra još dva mjeseca.
Takvu je odluku, naime, jučer donijelo Županijsko vijeće zbog novih prijedloga za istražne radnje na kojima će Državno odvjetništvo temeljiti optužnicu.
– U međuvremenu je istraga proširena jer su se neke oštećene osobe javile naknadno. Kako ih ima jako puno, nismo ih još uvijek uspjeli sve saslušati – kazao je sudac Ante Anić, pojasnivši kako upravo iz tog razloga postoji i dalje osnova za njegov pritvor s obzirom da mu je prvotno određen zbog mogućnosti ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke.
Kurtovića se, podsjetimo, sumnjiči da je od prosinca 2005. godine do studenog 2009. godine od osoba zainteresiranih za kupnju vozila, brodova i stanova dobivao 50 do 60 posto vrijednosti kupljenoga u gotovini, a koje je prethodno od prodavatelja preuzimao temeljem ugovora o leasingu na ime članova svoje obitelji i prijatelja. Razrađenim sistemom “piramida prodaje” Kurtović je neko vrijeme uspijevao pokrivati dospjele rate, no, kako taj sistem zahtjeva uključivanje sve više osoba, njegovo se “carstvo” urušilo. Pritisnut prijetnjama nezadovoljnih kupaca koji su tražili svoj novac natrag, Kurtović je “zaklon” potražio kod policije. 
Od početka studenog kada je uhićen i zadržan u jednomjesečnom pritvoru, zadarska je policija evidentirala ukupno 45 prijava protiv Kurtovića, četiri su osobe kazneno prijavljene zbog pokušaja protupravne naplate i prijetnji Kurtoviću i njegovoj obitelji, a tri zbog ucjene.
Policijska istraga na kojoj je od samog početka angažirano 70 policajaca u međuvremenu se proširila i na šibensko i splitsko područje, a osim oštećenih osoba, istragom su obuhvaćene i auto i leasing kuće.