Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Boško je umro od gladi, iscrpljenosti i hladnoće

02.12.2010. 23:00
Boško je umro od gladi, iscrpljenosti i hladnoće


Policija je nakon dojave mještana u obiteljskoj kući zaseoka Vojvodići u Kuli Atlagić pokraj Benkovca pronašla mrtvog 46-godišnjaka. Njegovi mještani sumnjaju kako je preminuo od gladi, iscrpljenosti i hladnoće
 
Nakon što je zabrinuti mještanin zaseoka Vojvodići u mjestu Kula Atlagić nedaleko od Benkovca, u srijedu obavijestio policiju da više od tjedan dana nije vidio niti čuo svog susjeda, policajci su pronašli beživotno tijelo 46-godišnjeg Boška V. u njegovoj obiteljskoj kući.
Kako je kuća bila zaključana iznutra, policajci su u pomoć pozvali vatrogasce koji su otvorili vrata.
Očevidom i vanjskim pregledom 46-godišnjakova tijela nisu pronađeni tragovi nasilja, a niti drugi tragovi koji bi upućivali na kazneno djelo, no mrtvozornik je naložio obdukciju kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.
Malobrojne mještane ovog zaseoka, mahom starije životne dobi, vijest o smrti mlađeg sumještanina uznemirila je i potresla, a posebice stoga što je muškarac već duže vrijeme živio sam, na rubu egzistencije i to vrlo povučeno. Kažu kako je bio vrijedan radnik, no da se prije dvije, tri godine pritisnut bremenom teška i beznadnog života, povukao.
– Živio je s ocem, bratom i majkom, a kada mu je majka umrla, njih trojica su ostali sami. Ne znam što se dogodilo među njima, ali pokojni se prije nešto više od godine dana odselio u kuću koju je započeo graditi još prije rata, ispričao je 46-godišnjakov susjed Marko, jedan od rijetkih u mjestu koji ima struju i vodu u kući. Nesretni Boško V. nije bio te sreće. Nije imao ni struju, ni vodu niti bilo kakvih primanja. Živio je na rubu egzistencije, nije imao polje koje bi obrađivao pa je, kažu mještani, bio više gladan nego sit.
– Čuo sam od liječnice koja je jučer tu bila da je bio bolestan i da je povraćao. Najvjerojatnije je imao i temperaturu jer su pokraj njega pronašli kutiju od andola. Tko zna koliko ih je popio – rekao je najbliži susjed Marko, dok je drugi dodao kako je čuo da je naložena obdukcija, no da, bez obzira što ona pokaže, su nesumnjivo uzroci njegove prerane smrti glad, hladnoća i iscrpljenost.
– Nije se o njemu nitko brinuo, a sam za to nije bio sposoban posljednjih nekoliko godina. Obolio je na živce što se očitovalo na način da se povukao u sebe i prestao razgovarati sa svima – kaže 57-godišnji mještanin Živko koji živi u susjednom zaseoku i nije mu nimalo lako jer je sam, a živi od minimalne mirovine bez struje i vode još od rata.
– Boško je bio mršav k’o prut. Nije ga se imalo što vidjeti. Nije kuhao, a tu trgovine nema da bi što kupio. Jedan privatnik svakodnevno dolazi kombijem u mjesto s osnovnim namirnicama, kruhom, mlijekom, jogurtom… Nikada nisam vidio Boška da nešto kupuje, a da je i htio, nesretnik nije ni imao od čega, jer nije imao baš nikakvih primanja – kaže Marko dodajući kako je u ovom slučaju zakazalo društvo. Naime, Boškov je rođak odlazio u benkovački Centar za socijalnu skrb i raspitivao se o nekakvoj pomoći pa čak i smještaju u neku ustanovu za Boška, no odgovorili su mu da takvo što mogu zatražiti isključivo osobe kojima je pomoć potrebna ili njihovi najbliži članovi obitelji. Zašto to Boškovi otac i brat nisu učinili nitko ne zna. Njihovi susjedi pretpostavljaju da nisu bili upućeni da uopće mogu tražiti takvu pomoć, a nitko, kažu, takvo što neće doći nuditi na vrata.
Nalazi obdukcije nad tijelom B. V. očekuju se danas tijekom dana.


 MLADIĆ (27) POČINIO SUICID


U svojoj obiteljskoj kući u srijedu poslijepodne pronađen je mrtav i mladić u dobi od 27 godina. U ovom je slučaju riječ o samoubojstvu, što su nam potvrdili i PU zadarskoj.