Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hrvatski kanader putuje u Izrael

02.12.2010. 23:00
Hrvatski kanader putuje u Izrael


Vlada Republike Hrvatske je na  zatvorenoj sjednici donijela odluku o upućivanju jednog zrakoplova Canadair i 8 pripadnika Oružanih snaga RH u sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga Republike u Izrael. Kanader CL 415 reg. oz. 866 s dvije posade i dva tehničara, sudjelovat će u gašenju velikih požara koji su do sad odnijeli preko 40 života. Kako nas je obavijestio glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić, odluku o slanju pripadnika OSRH potpisao je i vrhovni zapovjednik i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.
Inače, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je sućut predsjedniku Vlade Države Izrael Benjaminu Netanyahuu, u povodu šumskog požara, u kojem je poginula 41 osoba.
„Poštovani predsjedniče Vlade, gospodine Netanyahu,sa zabrinutošću pratimo vijesti o požaru u Vašoj zemlji, koji je dosada nažalost odnio tako veliki broj ljudskih života. Molimo Vas prenesite izraze duboke sućuti i suosjećanja obiteljima poginulih, a želje za što skorijim oporavkom ozlijeđenima, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno. U ovim teškim trenucima za Vašu zemlju, nadamo se da će naša pomoć pridonijeti olakšanju u borbi s vatrenom stihijom.”
Hrvatska je već nekoliko puta pomagala susjedima i drugim zemljama u gašenju velikih požara na otvorenom šaljući svoje protupožarne zrakoplove. Pomoć se slala u Crnu Goru, Makedoniju, Grčku, Tursku, jer je sa svojih 6 zrakoplova CL 415 i 6 Air Tractora, Hrvatska jedna od ponajbolje opremljenih država protupožarnim zrakoplovstvom u široj regiji. Prema posljednjim vijestima, hrvatski kanader će put Izraela kad to vremenske okolnosti dopuste. Pomoć Izraelu slanjem hrvatskih vojnika nema samo veliki humanitarni značaj, već je, zbog poznatih povijesnih okolnosti i prvorazredni politički događaj.