Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Maštrović: Družite se s knjigama na facebooku

02.12.2010. 23:00
Maštrović: Družite se s knjigama na facebooku


Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odnedavno ima i svoj facebook profil na kojem možete pogledati najnovije obavijesti iz života knjižnice. Kako je profesor Maštrović istaknuo “I Papa ima facebook”, pa zašto onda ne bi imala Nacionalna knjižnica


Gost prosinačkog  susreta “Večer u knjižari”, u  organizaciji knjižare Verbum,  bio je prof. dr. Tihomil  Maštrović, glavni ravnatelj  Nacionalne i sveučilišne  knjižnice u Zagrebu. Tijekom  dvosatnog razgovora koji je  moderirala Ines Grbić,  Maštrović se prisjetio trenutaka iz djetinjstva, odrastanja,  ključnih momenata u karijeri,  ali i svom doprinosu na kulturnom i znanstvenom polju  grada Zadra i čitave Hrvatske.
Ulogu ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u  Zagrebu Maštrović je preuzeo prije četiri godine te je  kao svoju glavnu dužnost  preuzeo čuvanje hrvatskog jezika kao identiteta hrvatskog  naroda.
– Isprva sam bio nesiguran  hoću li preuzeti mjesto ravnatelja, ali kad sam malo bolje  razmislio i kad sam shvatio što  jedna nacionalna knjižnica  znači u svakom uljuđenom  narodu onda sam shvatio da  ne smijem odsustati od te  molbe i da moram preuzeti tu  zadaću, rekao je na samom  početku razgovora profesor  Maštrović. Kroz razgovor se  također prisjetio i početaka  zadarskog “Perivoja od slave”.  Ovaj perivoj koji je postao  jedan od simbola grada Zadra  u potpunosti je ideja profesora Maštrovića. Uzor za  njegov izgled bio je zagrebački Zrinjevac, a prva bista je  bila ona dr. Ante Kuzmanića.  Kasnije su mu se pridružile i  one povijesne ličnosti koje  imaju važnost i značaj ne samo za Zadar nego za čitavu  Hrvatsku kako bi se pokazalo  koliki je doprinos grada Zadra kulturi našega naroda.
Kroz razgovor je bilo riječi i  o jeziku kojim se profesor  Maštrović bavi već dugi niz  godina te o njegovu položaju  u svijetu. Naime profesor  Maštrović zaslužan je i za  Međunarodno priznanje hrvatskog jezika zahvaljujući  čemu ćemo pri ulasku u Europsaku Uniju kao službeni  jezik imati hrvatski, a ne hrvatsko-srpski jezik. Također  se dotakao teme digitalizacije  građe Nacionalne knjižnice.  Istaknuo je kako je digitalizacija građe pozitivna stvar u  radu svake, a osobito Nacinalne knjižnice jer na taj  način građa postaje dostupna  bilo kojem čovjeku na Zemlji.  Proces digitalizacije usporedio je s pronalaskom Guttenbergova stroja samo s još  većim značajem za širenje dometa knjige. A zahvaljujući  upravo profesoru Maštroviću  odnedavno se kao dio korpusa digitalizirane građe Nacionalne knjižnice našao i naš  najljepši misal “Hrvojev misal” koji se čuva već 500 godina u Turskoj.
Za kraj susreta profesor  Maštrović osvrnuo se i na  pojavu facebooka. Naime,  Nacionalna i sveučilišna  knjižnica u Zagrebu odnedavno ima i svoj facebook profil  na kojem možete pogledati  najnovije obavijesti iz života  knjižnice. Kako je profesor  Maštrović istaknuo “I Papa  ima facebook”, pa zašto onda  ne bi imala Nacionalna  knjižnica.