Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarskom golubu prevrtaču konačno službeno priznanje

02.12.2010. 23:00
Zadarskom golubu prevrtaču  konačno službeno priznanje


Uzgoj zadarskog prvrtača započeo je još 70-ih godina prošlog stoljeća, no od tada pa do službenog priznanja vrste trebalo je proći dosta vremena da bi se ova vrsta pokazala i dokazala na brojnim izložbama. Savez udruga uzgajivača malih životinja konačno se odlučio na priznanje, koje je i kruna uspjeha za godine rada i truda članovima udruge “Zadarski prevrtač”
 
Golub zadarski prevrtač napokon će i službeno postati priznata autohtona vrsta, a ovo priznanje bit će dodijeljeno njegovim uzgajivačima, članovima udruge “Zadarski prevrtač” 12. prosinca u Virovitici na 19. državnoj izložbi malih životinja.
Kako nam je kazao tajnik Udruge Zrinko Ceranja, zadarski prevrtač tako će postati osma priznata vrsta goluba prevrtača u Hrvatskoj, a u svijetu su registrirane 642 vrste golubova od kojih su 130 prevrtači. Zadarski prevrtači, kao i ostale vrste ove ptice, karakteristične su po svome prevrtanju unatrag u letu, no od registriranih vrsta samo su dvije tzv. rolleri, i to birminghamski prevrtač i orijentalni roller. Upravo zadarski prevrtač po svojim se sposobnostima može svrstati u rollere tako da postoji velika šansa da postane treća registrirana vrsta u svijetu. Prevrtači rolleri, za razliku od ostalih prevrtača, prevrću se toliko brzo u letu da je nemoguće izbrojiti koliko okreta naprave. Uzgoj zadarskog prevrtača započeo je još 70-ih godina prošlog stoljeća, no od tada pa do službenog priznanja vrste trebalo je proći dosta vremena da bi se ova vrsta pokazala i dokazala na brojnim izložbama. Savez udruga uzgajivača malih životinja konačno se odlučio na priznanje, koje je i kruna uspjeha za godine rada i truda članovima udruge “Zadarski prevrtač”.
Na izložbi u Virovitici bit će prikazano čak 3.200 različitih vrsta životinja, a naš će zadarski prevrtač zasigurno biti, kao i uvijek, prava atrakcija za posjetitelje. Podsjetimo, na prošlogodišnjoj Državnoj izložbi malih životinja u Bjelovaru u konkurenciji od preko 3.400 izloženih primjeraka zadarski prevrtači, uzgajivača Vinka Ceranje i Josipa Jurjevića Adića, osvojili su tri titule šampiona u eksterijernom natjecanju.