Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Život dviju bogatih Sirakužanki

02.12.2010. 23:00
Život dviju bogatih Sirakužanki


U jeku kazališne sezone 2010./2011. Hrvatsko narodno kazalište Zadar ugostilo je i jednu domaću amatersku kazališnu skupinu. Radi se o nekolicini studenata koji su se nedavno okupili na inicijativu studentica Maje Fazlić i Marije Kolega. Prvi put su se predstavili ove godine na manifestaciji “Zadar čita”, a djeluju u okviru Odjela za klasičnu filologiju.
Mladi glumci u kazalištu su izveli manje poznatu grčku komediju “Sirakužanke” komediografa Teokrita. Radi se o kratkom prikazu iz života dvije bogate Sirakužanke obasjanom s nekoliko komičnih trenutaka. Predstava je trajala svega 20-ak minuta u kojih su se na sceni izmjenile tri, četiri epizode u izvedbi petero mladih studenata.
Oni su pokazali da se uz malo truda i nešto mašte može pokrenuti mnogo toga i kao amateri završiti na daskama jedne kazališne kuće. Valja istaknuti i odlične kostime sa svim pripadajućim ukrasima, ali i modernizaciju jezika drame pa su se tako djevojke nerijetko služile žargonom.
Gledatelji koji su posjetili predstavu imali su priliku nakratko se odmaknuti od svojih briga i nasmijati se vječitom stereotipu o ženama, a to je njihova brbljavost.