Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Odgodama “Nova zora” kupuje vrijeme kako bi ih preuzeo “Agrokor”?!

02.12.2011. 23:00
Odgodama “Nova zora” kupuje vrijeme kako bi ih preuzeo “Agrokor”?!


Predmet je proslijeđen predsjedniku Visokog Trgovačkog suda na odlučivanje jer je Nova zora uložila zahtjev za izuzećem suca Tomislava Jurišića, ali i predsjednice suda Ardene Bajlo – rekao je Josip Novak, glasnogovornik Trgovačkog suda u Zadru


Saga oko stečaja poljoprivredne zadruge “Nova zora” jučer je na Trgovačkom sudu u Zadru dobila svoj novi nastavak. Naime, na jučer zakazanom ročištu umjesto očekovanog proglašenja stečaja koji je zatražilo Državno odvjetništvo temeljem podataka iz Porezne uprave, uslijedila je nova odgoda jer je sudu dostavljen zahtjev za izuzećem suca Tomislava Jurline, ali i predsjednice Trgovačkog suda Aredene Bajlo.
– Predmet je proslijeđen predsjedniku Visokog Trgovačkog suda na odlučivanje jer je Nova zora uložila zahtjev za izuzećem suca Tomislava Jurišića, ali i predsjednice suda Ardene Bajlo – rekao je Josip Novak, glasnogovornik Trgovačkog suda u Zadru pojasnivši kako je to ustaljena praksa jer uredujućeg suca može zamijeniti predsjednik suda, a kako je to u ovom slučaju sutkinja Bajlo čije je izuzeće također zatraženo, ništa drugo nije preostalo do predmet ustupiti visokom Trgovačkom sudu na odlučivanje.
„Nova zora” duguje državi oko 48 milijuna kuna
Poljoprivredna zadruga “Nova zora” već godinama naime, preživljava na rubu stečaja, a zadnjih desetak godina već je u nekoliko navrata u posljednji tren povučen zahtjev za stečajem i to nakon što bi se iznašao model po kojemu bi se namirila potraživanja poslovnih partnera. No, zadruga u ovom trenutku Državi duguje oko 48 milijuna kuna, račun im je u blokadi godinama što je zapravo samo dokaz kako su svi uvjeti za proglašenjem stečaja već odavno ostvareni. Iako je situacija sasvim jasna, stečaj se ni do danas nije pokrenuo, a na posljednjem ročištu održanom pred sucem Jurlinom na vidjelo su iznijeti neki podaci koji cijelu priču stavljaju u jedan neobičan kontekst. Upravitelj zadruge Bartol Jelić predočio je tada sudu faks iz Porezne uprave Hrvatske koji je potpisao ravnatelj Josip Lozančić, a kojim se „nalaže odgoda stečaja”. Prema tom dopisu “Nova zora” ima izgleda da u siječnju od “PIK-a Vinkovci” naplati tri milijuna kuna, a ostala dugovanja trebala bi biti naplaćena iz budućeg priljeva. Neuobičajeni postupak ravnatelja Porezne uprave Hrvatske iznenadio je Lidiju Vitaljić iz DORH-a, koja u ovom postupku zastupa interese Države. No to nije bilo sve. Pokazalo se još i da FINA nije sudu dostavila podatke o blokadi računa “Nova zora”, pod obrazloženjem da im sud nije platio račun za obradu tih podataka. Paralelno sa sudskim procesom oko stečaja zadruge, u pozadini cijele priče već se nekoliko godina vodi “igra” oko velike imovine PZ “Nova zora”. Riječ je o plodnom zemljištu oko i u zaleđu Sv. Filipa i Jakova gdje “Nova zora” ima u posjedu 195 hektara terena. Još prije tri godine Željko Mikulić, tadašnji predsjednik Nadzornog odbora “Nove zora”, najavio je namjeru Agrokora o preuzimanju kompletnog poljoprivrednog zemljišta koje posjeduju. Namjera je najavljena u vidu zakupa, a na taj način riješilo bi se zapošljavanje tadašnjih 35 radnika.
Opstanak „Nove zore” u interesu je „Agrokora”
No, u međuvremenu priča je krenula u jednom sasvim drugom pravcu. Naime, svega godinu dana nakon najave “Agrokorove” namjere, “Nova zora” je zaključila ugovor o prodaji 19,5 hektara najplodnijeg zemljišta, uključujući i staklenike, s tvrtkom “EKO-Biograd”. Zemljište je prodano za svega dva eura po četvornome metru, a “EKO-Biograd” već se upisao u zemljišne knjige kao vlasnik tih parcela. Zanimljivo je međutim da je tvrtka “EKO-Biograd” zapravo tvrtka kćer “Agrokora”, jednako kao i ranije spomenute “PIK Vinkovci”, koji bi trebao platiti tri milijuna kuna Novoj zori da bi se izbjegao stečaj i “Plodovi zemlje Matijević” koji su najveći otkupljivač poljoprivrednih proizvoda uzgojenih na površinama “Nove zore”.
Iz svega navedenog proizlazi kako je Agrokor na razne načine obuhvatio PZ “Novu zoru”, pa preostaje za nadati se kako će se sva ta plodna zemlja i dalje koristiti za poljoprivrednu proizvodnju i zapošljavanje lokalnog stanovništva s obzirom na to da je u “Novoj zori” preostalo tek desetak zaposlenih. No, upućeni kažu kako je najvjerojatnije u pozadnini višestrukih odgoda stečaja činjenica da u slučaju proglašenja stečaja nad “Novom zorom” svi poslovni ugovori zaključeni u zadnje tri godine podliježu reviziji i preispitivanju. A to znači da bi i ovaj ugovor o kupoprodaji zemljišta po bagatelnoj cijeni od dva eura po metru četvornom došao pod “lupu” jer se čista poljoprivredna zemlja na tom području prodaje za najmanje deset eura po četvornome metru, a najčešća je situacija, ako se radi o lokacijama u zoni koja se može prenamijeniti, da cijena terena doseže i više od 100 eura po četvornome metru. Ostaje stoga za vidjeti hoće li “Agrokor” i dalje, odnosno do isteka tri godine od potpisivanja ugovora, uspijevati odgađati stečaj.