Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Markač i Gotovina počasni građani Osijeka

Autor: Hina (H)

02.12.2012. 23:00
Markač i Gotovina počasni građani Osijeka

Foto: FAH



Hrvatski branitelji su od jugo srpske agresije obranili “nepokoreni grad”, rekao je gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo


Svečanom sjednicom osječkoga Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu (HSP) u Osijeku, jučer je proslavljen Dan grada Osijeka, 2. prosinca, kada je 1876. godine carica Marija Terezija ujedinila tri gradske cjeline – Donji grad, Tvrđu i Gornji grad u jednu. Svečanoj sjednici uz brojne uglednike, među kojima podpredsjednik Vlade RH Neven Mimica, nazočan je bio i general Mladen Markač, koji je primio plaketu počasnog građanina Osijeka za doprinos u Domovinskom ratu i oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske.
Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo čestitao je Dan grada svim Osječanima, te se posebno zahvalio hrvatskim braniteljima koji su od jugo srpske agresije obranili “nepokoreni grad a najviše onima koji su dali svoje živote u obrani Osijeka i hrvatske domovine”.  Izrazio je veliko zadovoljstvo što je oslobađajućom presudom Haaškog suda generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini potvrđena istina da je Republika Hrvatska vodila obrambenu i pravednu borbu.
Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podsjetio je kako je Osijek dao veliki doprinos u stvaranju hrvatske slobode i države, te da je u Osijeku tijekom Domovinskog rata poginulo 1.600 civila i hrvatskih branitelja.
U ime predsjednika Vlade RH na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća nazočan je bio potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica, koji je čestitao svim Osječanima Dan grada. Ocijenio je kako će slijedeća godina biti godina “početka gospodarskog oporavka, te da upravo Slavonija i Baranja i cijela kontinentalna Hrvatska imaju velike šanse za napretkom”.
– Vlada Republike Hrvatske ravnomjerno vodi brigu o razvoju svih dijelova Hrvatske. Osijek je ne tako davno bio vodeći gospodarski grad u Hrvatskoj te ima velike šanse da to opet postane, rekao je Mimica.
Gradonačelnik Bubalo uručio je priznanja nagrađenima za doprinos u razvoju grada. Posthumno nagradu za životno djelo dobio je Željko Čiki, organizatoru Međunarodnog festivala tamburaške glazbe.
U ime nagrađenih zahvalio se general Mladen Markač, koji je rekao kako je Osijek od sada i njegov grad i da će ga uvijek nositi u srcu. Podsjetio je kako je dan 16. studenoga 2012. godine posebno važan ne samo zbog njegove i slobode generala Gotovine, već za cijelu Republiku Hrvatsku, s koje je oslobađajućom presudom Haškog suda skinuta nepravedna optužba.
– Trebamo se svi okrenuti budućnosti, poručio je general Markač.
Posebno je zahvalio svim hrvatskim braniteljima i “Osijeku kao nepokorenom gradu koji je dao veliki doprinos u obrani Republike Hrvatske”.


 GOTOVINA BOLESTAN




Počasnim građaninom proglašen je i Ante Gotovina, koji jučer nije bio u Osijeku. Plaketu će, kako je napisao u svojoj čestitki gradu Osijeku i njegovim stanovnicima, uskoro i osobno preuzeti. Mladen Markač rekao je kako se Gotovina razbolio, te će doći u Osijek čim ozdravi.


 NIJE VRIJEME ZA REGISTAR


General Markač rekao je u Osijeku kako on nema ništa protiv objave registra branitelja, no kako možda sad nije trenutak za to.
– Možda nije vrijeme da se taj registar objavi sad, kad u Srbiji ima negativnih reagiranja nakon oslobađajuće presude na Haškom sudu, smatra Markač. Moglo bi doći do podizanja novih pojedinačnih optužnica za ratni zločin a postoji mogućnost da se manipulira tim registrom, kazao je.