Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nekad se uvala Jazine prostirala do današnjeg parkirališta na Relji

Autor: Siniša Klarica

02.12.2012. 23:00
Nekad se uvala Jazine prostirala do današnjeg parkirališta na Relji

Foto: Vedran SITNICA



Ravnatelj Županijske lučke uprave Marinko Slavić kaže da će se napraviti nova riva, obložena bračkim kamenom i šetnicom širine 4 metra. Također, opremit će se novim kolektorom za oborinske vode koji bi trebao poboljšati odvodnju u Jazinama


Rušenjem projektom predviđenih stabala djelatnici splitskog Akropolisa počeli su s radovima na rekonstrukciji donjeg dijela uvale Jazine. Kao što je otprije poznato, investitor Županijska lučka uprava pokrenula je projekt izgradnje nove rive, a jučer su započeli zemljani radovi u kojima bi se, u prvoj fazi, trebalo iskopati 5.600 m/3 zemlje, nasute još od kraja Drugog svjetskog rata.
Podsjetimo, nekad se uvala Jazine prostirala do današnjeg parkirališta na Relji, ali je taj dio uvale nasut ostacima građevinskog materijala od bambardiranja Zadra. Ravnatelj Županijske lučke uprave Marinko Slavić rekao je da će se napraviti nova riva, obložena bračkim kamenom i šetnicom širine 4 m. Također, opremit će se novim kolektorom za oborinske vode koji bi trebao poboljšati odvodnju u Jazinama.
– Akropolis iz Splita je izlicitirao 4,1 milijuna kuna koliko će stajati izgradnja privezišta u Jazinama. Rok za završetak radova je 120 dana. Cijela riva bit će osvijetljena javnom rasvjetom, rekao je Marinko Slavić.
Slavić je opovrgao da se cijeli projekt pokreće zbog najavljenog smještaja megajahti, ne samo zato što postojeći most to onemogućava, nego i zbog toga što su Prostornim planom Zadra Jazine definirane kao komunalna luka namijenjena građanstvu. Zbog toga je 40-ak brodica koje su koristile vez u dnu Jazina privezano za obližnji ponton. Kao što je otprije poznato, Jazine bi u konačnici trebale dobiti oblik kakav je predvidio Branko Silađin, zagrebački arhitekt poznat po neuspjelom projektu spomenika Domovinskom ratu u Zadru. Silađinov projekt će ipak saživjeti kroz rekonstrukciju ovog dijela Jazina, ali bez velikog obeliksa od inoks čelika koji je kao spomenik trebao biti uronjen s rive u Jazine.
Sljedeći tjedan počinje i projekt obnove luke u Velom Ižu. Rekonstrukcija urušene rive podijeljena je u četiri faze i stajat će 2,2 milujuna kuna. Rok za završetak radova je 90 dana s time da se neće uređivati kamenom, nego će se sanirati postojeće stanje. Radove je na natječaju dobila Tehma iz Zadra.