Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Skupi džoint – Vasilj pao na kontroli dopinga zbog kanaboida

Autor: Šime Ćurko

02.12.2012. 23:00
Skupi džoint – Vasilj pao na kontroli dopinga zbog kanaboida

Foto: Sebastian GOVORČIN



U uzorku nogometaša Ivana Antona Vasilja otkriveno je prisustvo metabolita JWHO 18. Radi se o kategoriji S8. kanabinoidi iz Popisa zabranjenih sredstava za 2012. godinu – piše u priopćenju HZTA


Trening nogometaša Zadra, koji je počeo u deset sati na Stanovima, ničim nije dao naslutiti da je “nešto u zraku”. Igrači i stručni stožer bili su zadovoljni bodom iz Pule, igrači su novinarima bili na raspolaganju, sve je ostavljalo dojam uobičajenog radnog dana. No, sve baš i nije bilo tako. Idilu je prekinulo priopćenje Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping.
– Na nogometnoj utakmici između NK Osijek i NK Zadar, odigranoj 20. listopada 2012. godine, Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) proveo je dopinško testiranje. U uzorku nogometaša Ivana Antona Vasilja otkriveno je prisustvo metabolita JWHO 18. Radi se o kategoriji S8. kanabinoidi iz Popisa zabranjenih sredstava za 2012. godinu. HZTA je 9. studenog 2012. od licenciranog WADA-inog laboratorija iz Seibersdorfa primila obavijest o nepovoljnom laboratorijskom nalazu te je 16. studenoga 2012. poslala obavijest o pozitivnom testu nogometašu Ivanu Antonu Vasilju i Hrvatskom nogometnom savezu. HZTA je 27. studenoga 2012. donijela Odluku o uvođenju privremene suspenzije te je inicirala stegovni postupak – piše u priopćenju HZTA.
Ukratko, Ivan Anton Vasilj (1991.) zadarski lijevi bočni, bio je pozitivan na doping kontroli obavljenoj nakon dvoboja u Osijeku. Na Stanovima su se tako prvi put susreli s pojmom – doping!
– Oprostite, ali nemam komentara na vaš upit – rekao je Vasilj koji se  javio na mobitel, baš kao što je i redovno javljao kada je davao izjave o uobičajenim sportskim temama. Doping je možda i postao uobičajena sportska tema, ali 21-godišnjem zadarskom igraču predstoji teško razdoblje i za sada je neizvjesno kakve mu sankcije prijete. Dakako, pokaže li se točnim ono što mu se stavlja na teret.
U prvi trenutak u zadarskom prvoligašu nije bilo nikakvih službenih reakcija na aferu doping.
– Ne možemo se službeno očitovati dok pismenim putem ne dobijemo nešto što bismo mogli povezati s bilo kojim našim nogometašem ili klupskim djelatnikom – rekao je Josip Bajlo, predsjednik Zadra.
Reno Sinovčić, vanjski suradnik i prvi čovjek kluba, u svojoj je reakciji također ostao suzdržan.
– Naravno da smo protiv takvih pojava u sportu i podržavamo sve akcije koje idu tome u prilog. Za Vasilja još ne možemo ništa konkretno reći jer službeno ni s čime nismo upoznati- izjavio je Sinovčić.
S obzirom na to da još uvijek nema reakcije iz Ulice Hrvoja Ćustića ne zna se hoće li Vasilj snositi i kakve sankcije koje bi mu mogao odrediti njegov klub. Svakako, u slučaju da ne bude naglih zaokreta Vasilj bi mogao biti suspendiran “po službenoj dužnosti” na šest mjeseci, a klub sa Stanova ima prostor za dodatnu kaznu, ako je smatra potrebnom. Ponavljamo, samo u slučaju da sve ostane u okvirima koji se navode u priopćenju.