Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sve je gušća mreža hitne pomoći

Autor: Ante Vidović

02.12.2012. 23:00
Sve je gušća mreža hitne pomoći

Foto: Ante VIDOVIĆ



U ispostavi Pag djeluju timovi T1 i T2, dok u ispostavi Nin djeluju samo T2 timovi, odnosno timovi u kojima nema liječnika, već samo medicinska sestra i tehničar


U subotu su na Pagu i u Ninu započele s radom ispostave hitne pomoći Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Zadarske županije. Dok su prvo radno jutro na Pagu proveli relativno mirno, u Ninu su odmah imali prvu intervenciju tijekom koje je pacijent prevezen u bolnicu u Zadar.
Otvaranje novih ispostava rezultat je nastavka reforme hitne medicinske pomoći koja se provodi u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Zadarskoj županiji. Za stanovnike Nina i Paga to znači da im od subote 24 sata dnevno na raspolaganju stoji usluga hitne medicinske pomoći.
– Od subote su u Ninu i Pagu s radom počeli naši profesionalci, zaposlenici Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije. Oni su zamijenili honorane radnike koji su do sada radili za Zavod, kaže ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Zadarske županije Davorka Krnčević.
U ispostavi Pag djeluju timovi T1 i T2, dok u ispostavi Nin djeluju samo T2 timovi. Tim T1 čine lječnik specijalist hitne medicinske pomoći, medicinska sestra i tehničar, dok su timovi 2 bez liječnika, s medicinskom sestrom i tehničarem, od kojih je jedan vozač.
– Pag je od Zadra udaljen sedamdesetak kilometara i upravo je ta udaljenost donijela prevagu kod donošenja odluke o broju timova T1 koji su se stavili u funkciju u ispostavi Pag. Nin je prije osnivanja ispostave hitne pomoći pokrivao tim iz Zadra koji je dolazio ujutro kolima hitne pomoći. Sada ovdje imamo naše timove T2 koji interveniraju u slučaju da je potrebna hitna intervencija, odnosno prijevoz u bolnicu u Zadar. Također, ovdje na terenu imamo lječnike koji rade u svojim ambulantama i u slučaju potrebe intervenirat će najbliži, kaže Krnčević.
Da bi se u potpunosti poštovala mreža hitne medicine koja je izašla u lipnju, u Zadarskoj županiji otvorit će se još dvije ispostave hitne pomoći, od kojih jedna u Kalima na otoku Ugljanu, a druga u Poličniku. Krnčević najavljuje početak rada obje ispostave prvi dan 2013. godine. Nakon toga će cijela Zadarske županija biti pokrivena uslugom hitne medicinske pomoći 24 sata dnevno.


 NABAVITI GLISERE S MOGUĆNOŠĆU PRIJEMA PACIJENATA




Najosjetljiviji segment hitne medicinske pomoći u Zadarskoj županiji jest njeno pružanje na otocima. Bilo je prijedloga struke da se nabavi još jedan brod hitne pomoći. Novi brod se neće nabavljati, ali bez obzira na to, poboljšanje usluge se može očekivati u budućnosti i u ovom segmentu.
– Ti brodovi su preskupi. Naš prijedlog jest da se zajedno s pomorskom policijom i Lučkom kapetanijom nabave gliseri koji će prije svega služiti njima, a koji će u svom sastavu imati ono što je nama potrebno za hitno zbrinjavanje pacijenata. Mislimo da se u suradnji s nekoliko nadležnih ministarstava ovaj projekt može realizirati, smatra dr. Vlatko Grković.