Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Izvor preporoda Bukovice i Ravnih kotara

02.12.2013. 23:00
Izvor preporoda Bukovice i Ravnih kotara


Riječ je o izdašnosti od oko 50 litara vode u sekundi na tri od četiri nove bušotine, bunara dubine od 80 do 142 metara. Prema prvim pokazateljima voda je prvoklasne kvalitete, nije krio zadovoljstvo Hrvoje Bura, direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Benkovac


Iz bušotine Kožlovac potekla je voda za opskrbu cjelokupnog benkovačkog vodoopskrbnog sustava, grad Benkovac i 26 naselja uključujući i Polaču, a bit će je i viška. Bušotine se nalaze nadomak drevne Asserije u Podgrađu i ekološkog vinograda Bože Bačića sa 70.000 čokota vinove loze.
– Riječ je o izdašnosti od oko 50 litara vode u sekundi na tri od četiri nove bušotine, bunara dubine od 80 do 142 metara. Prema prvim pokazateljima voda je prvoklasne kvalitete, nije krio zadovoljstvo Hrvoje Bura, direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Benkovac.
Za bolju ilustraciju koliko je novo nalazište bogato vodom, još bolje govori podatak da je godišnja potrošnja vode na vodoopskrbnom području Benkovac oko 40 litara u sekundi ili oko dva milijuna metara kubičnih, a samo ove bušotine mogle bi dati oko 2,5 milijuna kubičnih metara vode.
– Voda iz bušotina zadovoljavat će sve naše potrebe stanovništva i poslovnih subjekata za pitkom vodom, a ostvarit će energetske i financijske uštede u našem poslovanju. Jednostavno rečeno, u ovom projektu zadovoljena su sva načela održivog razvoja kojem težimo u svakodnevnom poslovanju, govori Bura.
No tu nije kraj, u neposrednoj blizini je predviđeno još nekoliko bušotina. Vodoistražni radovi na ovom području su provedeni još 2005. godine, ali je iz razno-raznih razloga projekt aktiviran tek protekle godine.
– Predviđa se da bi zajedno s novim bušotinama izdašnost vode bila oko tisuću do tisuću i 500 metara kubičnih, i mnogo više nego dovoljno za moguće brojne nove gospodarske projekte na području Ravnih kotara i Bukovice, kaže Bura ističući kako je u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, vlasnici parcela na kojem su predviđene nove bušotine su izbjegli Srbi.
Sad slijedi dugotrajno birokracijsko ishođenje brojnih dozvala i izrada projekata te gradnja oko 800 metara dugog vodovodnog spoja izravno na novi magistralni cjevovod vodoopskrbnog sustava Benkovac – Lišane Ostrovičke – Vukšić koji vrijedi više od 50 milijuna kuna.
– Bili bi sretni ako bi voda vrhunske kvalitete iz bunara na Kožlovcu u kućanstvima i poslovnim objektima iz vodovodnih slavina potekla za dvije godine, reći će Bura.