Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prvi put u cijelosti prikazana tri helenistička groba iz Nadina

02.12.2013. 23:00
Prvi put u  cijelosti  prikazana tri  helenistička  groba iz Nadina


Podijeljena u 14 poglavlja u knjizi su prvi put u cjelosti prikazana tri helenistička groba iz Nadina, a najveća vrijednost koju donosi ova publikacija je detaljan prikaz arheoloških nalaza, koji potpuno nedostaje za ovo razdoblje na teritoriju Liburnije


“Helenistički grobovi iz Nadina u okviru V. (zadnje) faze  liburnske kulture”, knjiga Ante i Šime Batovića, predstavljena je u  Arheološkom muzeju u Zadru. Knjiga je nastala na osnovu diplomskog rada Ante Batovića uz manje izmjene i nadopune  koje su u  međuvremenu načinjene, što se uglavnom odnosi na crteže i fotografije grobnih priloga, te nadopunu podataka o novijim istraživanjima i literaturi koja se u međuvremenu pojavila, a tiče se ove problematike i to uglavnom na hrvatskom jeziku. Knjiga je podijeljena  na 14 poglavlja, a u njoj su po prvi put u cijelosti prikazana tri helenistička groba iz Nadina, otkrivena i istražena 1968., te 1983. godine prošlog stoljeća.
– Kako vidimo prošlo je poprilično vremena od njihova otkrića do  objave. Njih se mnogo puta spominjalo u literaturi, ali, evo, do danas je njihov sadržaj bio slabo poznat i nedostupan stručnjacima i  široj javnosti, što će ova knjiga svakako promijeniti. Najveća vrijednost koju donosi ova publikacija je detaljan prikaz arheoloških nalaza, koji potpuno nedostaje za ovo razdoblje na teritoriju Liburnije. Stoga će dostupnost ovog materijala, uz novija istraživanja nadinske nekropole  i nadamo se skore objave, omogućiti stručnjacima potpuniji uvid u liburnsko društvo, ali i njegove veze sa širim  jadranskim, sredozemnim i srednjoeuropskim područjem, te unaprijediti naše poznavanje helenističkog razdoblja u hrvatskoj arheologiji, kazala je dr. sc. Lucijana  Šešelja.
 Ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar dr. sc. Smiljan Gluščević istaknuo je kako je sam autor Šime Batović radio na istraživanjima tijekom gradnje autoceste kroz Nadin.
 Profesor Batović je zahvalio svima na dolasku, te kazao kako je  ovo zadnji put da se obraća nekom skupu, no ravnatelj Gluščević je  kazao kako misli da to nije tako, jer će uskoro biti predstavljena Davora posvećena njemu.