Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadar ostaje bez policijske uprave?

02.12.2013. 23:00
Zadar ostaje bez policijske uprave?


Sabina Glasovac, predsjednica GO SDP, drži da reorganizacija policije vodi operativnijoj, funkcionalnijoj i građanima dostupnijoj policiji te da se to neće odraziti na sigurnost građana, no HDZ-ov župan Stipe Zrilić mišljenja je kako ta reforma ne vodi nikuda i da je odraz nepostojanja pametnijih ideja


Nakon što je već provedena regionalizacija Carine, te je od 1. siječnja 2014. godine najavljena i regionalizacija Porezne uprave, na red je došla i policija.
Tim povodom održan je sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata koji djeluju u Ministarstvu unutarnjih poslova s predstavnicima Ministarstva.
Zamisao je da se u cilju funkcionalnije organizacije sustava umjesto dosadašnjih 20 policijskih uprava ustroji manji broj teritorijalno okrupnjenih policijskih uprava, dok bi umjesto sjedišta dosadašnjih policijskih uprava bili ustrojeni županijski policijski centri. Postojeći  ustrojstveni oblik “policijska postaja” ne bi se mijenjao, ali bi njihov budući broj utvrđivao u odgovarajućoj fazi izrade Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova.
Predstavnike sindikata najviše je zanimala planirana reorganizacija u pogledu utjecaja na radno-pravni status zaposlenika.
– Planiranom reformom smanjit će se broj ustrojstvenih jedinica, a samim tim i broj rukovodećih radnih mjesta u korist izvršiteljskih. Pritom se neće stvarati višak zaposlenika koji bi se usmjerio u postupak stavljanja na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske, već će se zaposlenici s rukovodećih, ali i drugih radnih mjesta koja se ukidaju, rasporediti sukladno svojim kompetencijama, izvijestili su iz resornog ministarstva.
Za samu izradu prijedloga nacrta, Jagić ističe kako će trebati barem pet, šest mjeseci te da je osobno bio svjedokom nekoliko sličnih prijedloga unatrag nekoliko godina. Samu ideju, kaže Jagić, u sindikatu drže dobrom ukoliko bi išla u pravcu smanjenja rukovodećih radnih mjesta a više izvršnih, odnosno ukoliko ne bi bilo otpuštanja. Što se samih plaća tiče, uštedjelo bi se, pa bi možda se i one bolje rasporedile, nadaju se policijski sindikalisti.
Lokalni političari podijeljena su mišljenja glede regionalizacije policijskih uprava.
– Znam samo da je MUP održao jedan sastanak sa sindikatima na kojem se, između ostalog, razmatrala i mogućnost reorganizacije. Cilj iste bi trebala biti policija koja je operativnija, funkcionalnija i dostupnija  krajnjim korisnicima-građanima, pri čemu sigurnost građana ni na koji način neće biti dovedena u pitanje, kaže Sabina Glasovac, predsjednica zadarskog SDP-a i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta.