Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZD DNEVNIK Pismo priji u New Jersey

02.12.2013. 23:00
ZD DNEVNIK  Pismo priji u New Jersey


Netom je referendum završio, a javi mi se prija iz Amerike, puna razočaranja i straha. Kao da će joj istog trena Željka Markić uletjeti na metli u njen velebni stan u Weehawkenu, tamo negdje preko Hudsona. Počela je s traktatom o tome kako smo postali prva europska suvremena teokracija ili zemlja na dnu tjelesnog ispusta, zaključivši da je nakon referenduma, doba komunizma imalo nekog razloga i smisla. Iz svoje olimpijske perspektive troetažnog penthousea s perilicom u podrumu, a teretanom na prvom katu, poručila nam je: “Borite se! Ne predajte se!”
E, moja prijo. Ne ide mi se opet na Velebit ili u Smrdelj ni zbog tebe, ni zbog Markićke. Ne ide mi se niti zbog Ante kojeg nikad nismo ni krivo pogledali zbog toga što je peder, dok su mu puna usta homofobije kao da ga svaki dan naganjaju skinheadsi u smeđim košuljama. Ne ide mi se ni u Gradsku knjižnicu gluhima i dokonima objašnjavati tko je sutra na redu za referendum, dok u HZZO-u pripremaju zakon da se svi oni preko 100 kg i oni koji puše kutiju cigareta dnevno, imaju smatrati konzumentima lijekova po znatno povišenim tarifama. Ti si, moja prijo, utekla u svoju domaju Ameriku, pa te molim da ne spominješ nama svoju „homeland” ili ti domovinu Rvacku, zbog koje do kraja života nosimo u tijelu, netko geler, netko PTSP, a netko beskrajnu tugu zbog dobijene bitke, a izgubljenog rata. Pusti nas našim vlastitim inkantacijama, plesu vještica i uvrijeđenim štreberima koje nitko u razredu nije volio. Pusti još jednoj generaciji da sama razmisli imali li smisla ovo gmizanje crva po oštrici britve.
Treba li nam i nakon ovog referenduma kolektivna lobotomija jer smo ustavno otkrili da je brak zajednica muškarca i žene, a da pri tom za to dvoje istinski nikog nije briga? Ne uzima mi se draga moja niti portavoć na Trgu da bi vikao: “Dole Kalmeta i Vlada”, dok domaći opozicionari s pozicijom stvaraju bolje sutra, a nama nesreću od koje nismo kao i ti, mogli uteći toliko daleko. Ne šeta mi se sa, a kamoli ratuje, među ljudima progresivne mijopije koji tek kad oslijepe, shvaćaju da im je potrebna operacija.
Ti moja prijo nikad nisi čula davnu istinu svih revolucija koja kaže kako od početka svijeta na ovamo postoji samo jedna, prava borba, ona između dobrih i loših momaka. Nakon ovog referenduma pitanje je: “Tko su to loši momci?”