Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Eksperimenti iz fizike privukli učenike kao magnet

02.12.2016. 23:00
Eksperimenti iz fizike privukli učenike kao magnet


Provodi li limun struju, možemo li stvoriti struju bez baterije, kako napraviti magnet bez magneta? Ovo je samo dio pitanja na koje se eksperimentima nastojalo dati odgovor jučer u sklopu četvrte radionice Malih znanstvenika održane u Gradskoj knjižnici Zadar. Pojava elektriciteta i magnetizma kroz eksperimente zainteresirala je zadarske učenike koji su se spremno dali u njihovo iskušavanje.
– Povratne reakcije djece su odlične. Oni dolaze i dalje. Svi su redoviti i dolaze stalno, kaže profesorica Vedrana Kasalo koja uz prof. Anu Lipošćak vodi radionice. One će se, dakako, zbog velikog interesa nastaviti i sljedeće godine, a svi zainteresirani moći će se prijaviti putem web prijava Gradske knjižnice Zadar.
– Radionice su namijenjene svim našim malim sugrađanima iz svih zadarskih škola, poručila je prof. Kasalo.
Projekt Mali znanstvenici u Gradskoj knjižnici Zadar namijenjen je učenicima 3. i 4. razreda osnovne škole, a odvija se kroz pet radionica iz fizike na kojima djeca kroz kreativno učenje, eksperimentiranje i dobru znanstvenu zabavu stječu znanja.
Do sada su se održale četiri radionice s temama: Zašto brodić pliva na moru? (obujam, masa, gustoća), Zrak je jak (tlak, izrada barometra, izrada vodoskoka), Toplo hladno (toplina, promjena obujma zagrijavanjem) te sada kroz Kratki spoj gdje su se obrađivali magneti i struja. Za zadnju radionicu kroz temu Zašto je nebo plavo? proučavat će se svjetlost i valovi.
Projekt Mali znanstvenici pokrenuo je Centar izvrsnosti za fiziku grada Zadra.