Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na Zemunik stigao ostatak američkih Kiowa

02.12.2016. 23:00
Na Zemunik stigao ostatak američkih Kiowa


Jutros, nešto iza ponoći, na stajanku Zračne luke  Zadar prispio je američki transportni zrakoplov C-5 Galaxy s 11 preostalih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior. Time je završen projekt opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a. Uz ranije isporučenih pet helikoptera krajem srpnja, ovom pošiljkom HRZ u svom sastavu ima ukupno 16 helikoptera OH- 58D Kiowa Warrior kojima će biti opremljena Eskadrile helikoptera 93. ZB Zemunik.
Iako u MORH-u tvrde dijelom suprotno, Galaxy nije dovezao svo naoružanje i opremu, napose najvažniji dio, protuoklopne rakete AGM- 114 K Hellfire. Stoga je pomalo čudno što se cijela operacija dolaska najvećeg američkog zrakoplova C5, carinjenja, evidentiranja, skladištenja obavilo tijekom noći. Oprema, i naoružanje, doći će naknadno, a prema nekim informacijama do kraja mjeseca. Međutim, neslužbeno se doznaje da kasni i obuka hrvatskih pilota, jer se na oglas za zapošljavanje u Zemuniku nitko nije prijavio. Tvrtka „Integration Innovation lnc.” iz američke savezne države Alabama inače zadužena za pronalaženje i zapošljavanje instruktora za Hrvatsku, u nekoliko je navrata ponavljala oglase s otvorenim radnim mjestima u Zemuniku, da bi tek nedavno pronašla 5 instruktora koji zadovoljavaju uvjete i koji bi navodno tijekom narednih nekoliko tjedana trebali doći u Hrvatsku. Zbog toga, pet helikoptera OH-58D pristiglih u srpnju još uvijek nije poletjelo zbog stavke u ugovoru koja pecizira da se prvi letovi moraju obaviti s američkim instruktorima.
Samo letenje na Kiowama, za hrvatske pilote ne bi bio problem, budući da su i do sad letjeli i obučavali pilote na istoj letnoj platformi Bell 206 B Jetranger.