Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadarska posada tankera »Vinjerac« dobila Plavu vrpcu Vjesnika

02.12.2016. 23:00
Zadarska posada tankera »Vinjerac« dobila Plavu vrpcu Vjesnika


Ove godine Plavom vrpcom nagrađena je i emisija »Pomorska večer« Hrvatskog radija, što je svojevrsni presedan u povijesti te nagrade, a među nagrađenim urednicima su i zadarski urednici Gordan Kurtović te Vladimir Šetka
Momčadsku Plavu Vrpcu Vjesnika ove godine ponijet će posada tankera “Vinjerac” zadarske tvrtke Tankerska Next Generation. Plava Vrpca Vjesnika dodjeljuje se 52. put, a ovo priznanje na svečanosti u Opatiji koje će se održati u ponedjeljak povodom blagdana sv. Nikole – zaštitnika pomoraca, preuzet će kapetan Milan Grbić koji je u tom trenutku zapovijedao “Vinjercem”. Njegova posada je 8. veljače ove godine između Kube i Paname spasila petoricu krajnje iscrpljenih i izranjavanih brodolomaca, u dobi od 27 do 35 godina, koji su prethodno četiri dana plutali na prevrnutom brodu. Posada produkt tanker “Vinjerca”, dugog više od 180 metara, postupila je na isti način, kao i prije četiri godine kada je posada tankera “Dugi otok” spasila 92 Somalca.
– Tankerska je iznimno ponosna na posadu broda koja spasila pet života i učinila sve napore kako bi brodolomcima osigurala svu potrebnu brigu da sigurno stignu svojim obiteljima. Sigurni smo da je Sv. Nikola pomogao našoj posadi da pronađu mornare, a unesrećenim mornarima dao snage da na otvorenom moru izdrže još toliko da se “Vinjerac” na svojem putovanju nađe upravo na tim koordinatama, rekao je direktor TNG-a John Karavanić.
A osim posade Vinjerca, Plavu vrpcu Vijesnika dobili su ove godine i Porečanin Marijan Babić te emisija Hrvatskog radija »Pomorska večer«, koja se već 64 godine bavi temama pomorstva na Jadranu i svim morima svijeta. Babić je nagradu osvojio u pojedinačnoj konkurenciji za spašavanje češkog jedriličara dvije milje jugozapadno od Poreča, dok je nagrada emisiji »Pomorska večer« svojevrsni presedan u povijesti Plave vrpce, jer je shodno Pravilniku dodjele ovog priznanja ove godine iskorištena mogućnost da nagradu dobiju i oni koji su svojim naročitim djelom, zaslugom ili ostvarenjem pridonijeli općem priznanju hrvatskog pomorstva ili RH kao pomorske zemlje. Tako će Plavu vrpcu na svečanosti koja se održava sutra u Hotelu »Royal« u Opatiji, s početkom u 18 sati, primiti ukupno osam urednika »Pomorske večeri«; Dorina Tikvicki, Budimir Žižović, Branka Malnar, Gordan Kurtović, Vladimir Šetka, Jadran Marinković, Božica Đurđević i Božo Brzica.
Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuo tajnik Odbora Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg, izbor je i ove godine bio zahtjevan, a nominirana su bila dva pothvata u pojedinačnoj te ukupno šest u momčadskoj konkurenciji.
Sa stručnog aspekta ovogodišnji izbor pojasnio je kapetan Željko Vuković, dobitnik Plave vrpce 2014. godine i član Odbora.
– Babićev pothvat ne bi uspio da nije imao pomoć, pa je odluka da povede djecu sa sobom bila dobra i nikoga nije ugrozila. Utopljenika je uspio pronaći ponajviše zahvaljujući svom izuzetnom pomorskom iskustvu, jer je odlučio pustiti svoj brod morskoj struji pravilno procijenivši kako će upravo na taj način stići u blizinu nestale osobe i prevrnute jedrilice. Posada »Vinjerca« pokazala je izuzetnu humanost, znanje i obučenost. Oni su izvukli kubanske ribare, koji su kasnije svjedočili kako su sreli i druge brodove, ali ih oni, za razliku od posade »Vinjerca«, nisu primijetili. Impresionira i iskazana inovativnost kod postupka spašavanja, jer su se originalno dosjetili podići ribare na brod pomoću dizalice i mreže u koju su stavili drvenu paletu. Često se kod izvlačenja događaju ozljede, a ovdje to nije bio slučaj, rekao je Vuković.