Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Nadinu degustirano rekordnih 173 uzorka vina i 93 ulja

04.12.2017. 14:39
U Nadinu degustirano rekordnih 173 uzorka vina i 93 ulja


Dodjelom nagrada i priznanja u subotu kasno navečer završena je deveta po redu Degustacija mladih vina i maslinovih ulja na kojoj je bilo 173 uzoraka vina, čak 35 više nego protekle godine, te 93 uzoraka maslinovih ulja.
Šampion crnih vina je Goran Kardum iz Splita koji je za kupažu merlota i syraha dobio 89,3 bodova, dok je šampion bijelih vina Mladen Matijašec iz Vinograda Ludbreških (Kajkavski Vinograci), naselja u Varaždinskoj županiji, čija je graševina dobila 86,66 bodova.


Maraština i plavina
– Kao i svake godine, poseban značaj dajemo našim autohtonim sortama maraštini i plavini, kazao je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Nadin koja u suradnji i uz potporu Grada Benkovca organizira ovu sve prestižniju manifestaciju.
– Kad je riječ o proizvodnji vina, tu imamo još puno toga za reći, treba će uložiti još puno truda i sredstava za pozicioniranje na tržištu, poručio je Glavić, vlasnik OPG-a Ker-vin.
Šampion u kategoriji vina maraština je OPG Damir Bilosnić iz Zemunika Donjega, poznati zabavljač iz već legendarnog trija Kamen, čije je vino dobilo 84,66 bodova i srebrenu medalju. Šampion u kategoriji vina plavina je polačka PZ MasVin Radoslava Rade Bobanovića i Željka Uzelca, koje je s 82,00 boda uzelo srebrenu medalju.
Šampion maslinovog ulja je OPG Neven Kovačić iz Omiša čija je oblica zaslužila 104,00 bodova i zlatnu medalju.
– Usprkos velike suše rujanska kiša je pomogla da ova maslinarska godina ipak bude prosječna. Od 93 uzorka maslinovog ulja iz svih krajeva hrvatskog Jadrana proizvedenih odmah iza berbe 40 uzorka su monosortni, a 56 je višesortnih, rekla je Anastazija Milardović, voditeljica profesionalnog panela Udruge senzornih analitičara Olea – Zadar.
Naime, članovi panela Olea – Zadar proveli su kemijsku i senzorsku analizu svih uzorka maslinovih ulja.


Maslinarima prosječna godina
– Od 93 uzorka 68 maslinovih ulja ili 73 posto je ekstra djevičansko, a 25 uzoraka ili 27 posto djevičanska. Dodijeljeno je 30 zlatnih, 24 srebrenih i 14 brončanih odličja, nabrojila je Milardović koja je prethodno održala i prigodnu radionicu.
Odmah do omiškog šampiona Kovačića s pola boda manje ili sa 103,5 bodova svrstao se Borislav Pedić iz Zadra koji maslinike ima u Pridrazi i Smilčiću.
Kad je riječ o zadarskim maslinarima na sedmom mjestu sa 102,25 bodova je OPG Nediljko Jusup iz Zadra s višesortnim uljem iz maslinika u Briševu. Jusup je doajen zadarskog novinarstva, jedan od osnivača Zadarskog lista i urednik specijaliziranog priloga za poljodjelstvo, ribarstvo i okoliš Plodovi zemlje i mora koji već gotovo 14 godina u Zadarskom listu izlazi jednom u tjednu.
Osmo plasirani s 102,1 bodom za sortu leccino je Ante Vulin iz Pakoštana, vlasnik Kroštule, tvrtke za proizvodnju kruha i peciva, poznat i po udruzi Vitezovi vranski. Na devetom mjestu je OPG Mirjana Šoša iz Zadra sa 102,00 bodova za sortu coratina.




Iz cijele Hrvatske
Za mlada crna vina dodijeljeno je 19 zlata, a za mlada bijela vina tek tri zlata. Osim ludbreškog šampiona Matijašeca zlatne medalje s 85,33 bodova osvojio je Arsen Jardas iz Kastava za vinsku sortu belica te chardonnay Stjepan Vučemilović iz Dikla koji se u to zadarsko prigradsko naselje iz Slavonije doselio još 1978. godine te je za svoja vina i prošek dosad osvojio brojna odličja na svim prestižnim natjecanjima.
Odličja je dodjeljivao Tomislav Glavić, a šampionske pehare Denis Ikić, direktor je Županijske gospodarske komore, Šime Mršić, zamjenik zadarskog župana, Tomislav Bulić, benkovački gradonačelnik, Ivo Delonga, predsjednik bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova, te Edi Maletić iz Zadružnog saveza Dalmacije.
Posebni gosti su bili udruge Trsek iz Ludbrega, Kastava i Bilikum iz Križevaca. A uz odličnu atmosferu u velikom šatoru pokraj nadinske škole, nastup mužikaša Trio kamen i bogat stol na kojem je bilo 250 litara fažola s kobasicom i pečena svinjetina s kiselim kupusom uz, dakako, degustaciju brojnih mladih ulja i vina, sve je potrajala dugo u noć sa subote na nedjelju.


Zlatne medalje za crna vina
Goran Kardum (Split), tri zlata Vina Poljak (Zadar), Denis Ožaković (Nadin), Damir Pantalon Poljana s otoka Ugljana, dva zlata Vinarija Škaulj (Nadin), Valerio Skoblar (Privlaka), OPG Pavio- Paveto Perić (Stari Grad), Joso Kardum (Škabrnja), Nikola Kolić (Kistanje), Nediljko Marijačić (Nadin), Vina Vepar OPG Duško Tojić (Stari Grad), Nikola Katalinić (Zadar), OPG Ane Škaulj (Nadin), Danijel Kolar (Zadar), OPG Damir Bilosnić (Zemunik Donji), OPG Stipe Ligutić (Zadar), OPG Damir Bilosnić (Zemunik Donji), OPG Stipe Ligutić (Zadar), Stjepan Vučemilović (Diklo).


Vito Prtenjača, najbolje plasirani maslinar iz Polače
Kad je riječ o zadarskim uljarima osim najbolje plasiranih Borisa Pedića, Nediljka Jusupa i OPG-a Mirjana Šoša, sa 101,5 bodova i zlatnim medaljama 11., 12. i 13 mjesto su podijelili OPG Vojko Škopić, višestruko nagrađivani maslinar s Ugljana, OPG Vesna Arapović iz Benkovca te OPG Olimpija – Polača u vlasništvu Viktora Prtenjače Vite, najboljeg plasiranog polačkom maslinara u Nadinu.
OPG Milorad Deša iz Zadra priskrbio je 101,3 bodova za oblicu za 15 mjesto i 101,00 bodova za miks i 16 mjesto. Također, 16 mjesto dijele i Ante Bratanović iz Suhovara, OPG Šime Škaulj iz Nadina, OPG Mate Dušević iz Ljupča i Ante Vulin. Zlato su osvojili i Vinko Vrsaljko iz Nadina, OPG Jakov Kutija iz Lisičića, Josip Pavlica iz Zadra, OPG Mile Vrsaljko-Božin iz Nadina i PZ MasVin, te UO Buddy iz Zadra.


Anti Gospiću i Marijanu Vrsaljku srebra za voćna vina
Na natjecanju su bilo 57 crnih vina, 52 bijela vina, devet plavine, 14 maraštine te dva voćna vina Ante Gospića iz Prkosa i Marijana Vrsaljka iz Nadina koji su sa 83,66 i 81,33 bodova osvojila srebrene medalje. Voćna vina proizvedena su od ravnokotarske višnje maraške.


U Nadinu i baka Peka
Na nadinskoj degustaciji cijelo vrijeme je bila i legendarna 96-godišnja baka Peka Zelić iz Popovića, u društvu mladolikih djelatnika Doma za stare i nemoćne Ivan Pavao II iz Biljana Donjih u kojem je već pola godine.
Fala dragom Bogu u Domu mi je dobro, osoblje je ljubazno, a posjete su svakodnevne, poručila je baka Peka.