Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lanac ljubavi i molitve pobjeđuje zlo

Autor: Marija Ćurko

03.01.2009. 23:00
Lanac ljubavi i molitve pobjeđuje zlo

Foto: Adam VIDAS



Pokret krunice za obraćenje i mir djeluje i u Zadarskoj nadbiskupiji, a njeguje lanac ljubavi i molitve, koji može pobijediti svako zlo. Ono najvažnije što se želi ostvariti pokretom je vjera i duhovno bogatstvo koje se uprisutnjuje kako u životu pojedinca, tako obitelji i društva, istaknuo je fra Smiljan Dragan Kožul
U sportskoj dvorani Jazine u subotu je održan četvrti molitveni susret hrvatskih branitelja pod nazivom “Molitvom očuvajmo Hrvatsku”, u organizaciji udruga hrvatskih branitelja i Pokreta krunice za obraćenje i mir.
Susret je okupio sudionike Domovinskog rata među kojima su mnogi članovi braniteljskih udruga. Susret je započeo molitvama slavljenja i za ozdravljenje. Zatim su molitvu radosnih otajstava svete krunice pratile prigodne meditacije.
Pokret krunice
Misno slavlje predvodio je nadbiskup zadarski Ivan Prenđa u zajedništvu sa svećenicima. Na kraju programa je održan koncert duhovnih pjesama u kojem je nastupio animator svete mise, sastav Pokreta krunice “Betlehem” te Dražen Žanko. Molitveni susret hrvatskih branitelja dosad je održan u Zagrebu, Vukovaru i Dubrovniku, a u veljači će se održati u Rijeci. Želja organizatora Pokreta krunice za obraćenje i mir i udruga hrvatskih branitelja je ostvariti namjeru tog zajedništva u Bogu, posvetu domovine Bezgrješnom Srcu Marijinom. Voditelj programa bio je fra Smiljan Dragan Kožul, duhovni ravnatelj Pokreta krunice za obraćenje i mir, a na početku programa je govorio Saša Francki iz Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Ante Dujić je pročitao svoju pjesmu Zadru, a sudjelovao je i Ivica Čondrić, svi iz spomenute Udruge. Također, nazočili su i Ivica Arbanas i Klaudio Vidaić iz zadarske HVIDRA-e te članovi HVIDRA-e, Novi Zagreb.
– Pokret krunice za obraćenje i mir je nastao kao djelo Duha Svetoga, kao djelo Marijino s ciljem duhovne obnove naroda kako bi u našem svakodnevnom životu živjeli uz molitvu krunice, milost Božju i snagu Duha Svetoga. Cilj je stvoriti čvrstu odluku da ćemo svaki dan moliti svetu krunicu, jer krunica u ruci je spas, ističe fra Smiljan Dragan Kožul.
Staviti obitelji pod okrilje Djevice uz molitvu krunice i razmatranje njezinih otajstava, istaknuto je kao cilj susreta.
– Pokret krunice za obraćenje i mir djeluje i u Zadarskoj nadbiskupiji, a njeguje lanac ljubavi i molitve, koji može pobijediti svako zlo. Ono najvažnije što se želi ostvariti pokretom je vjera i duhovno bogatstvo koje se uprisutnjuje kako u životu pojedinca, tako obitelji i društva. Pokret krunice za obraćenje i mir je prošle godine navršio 15 godina djelovanja, a obvezuje na svakodnevnu molitvu barem jedne desetice krunice, po mogućnosti i cijele. To je djelo Duha Svetoga i novost u našoj Crkvi. To je Gospin poticaj po nadahnuću Duha Svetoga. Presveta Bogorodica je najsavršeniji izraz vjere. Važna je vjera, nada, ljubav i pouzdanje u Boga, jer bez toga se ništa ne može ostvariti u kršćanskom životu. Tome nas krunica uči. Otvorimo svoj život Bogu, izvoru ljubavi. Bog svraća svoj pogled uvijek na onoga koji mu se obraća u poniznosti, jer odatle dolazi sigurnost da je Bog s nama te nas prati na našem putu. Molitvom svete krunice sve dublje i dublje ulazimo u otajstva Božjeg života kako bi od njih živjeli. Božje spasenje u našem životu događa se ukoliko idemo Kristovim putem, noseći svoj križ. Vjera zahtijeva od nas spremnost na žrtvu i odricanje, uz življenje kršćanskih načela. Narod koji moli i slavi Gospodina prima sve milosti od Boga, kazao je, između ostalog, fra Smiljan Dragan Kožul.
Molitvena postaja
Mons. Prenđa je na početku misnog slavlja izdvojio smisao i cilj susreta, a to je put k Ocu po molitvi, razmišljanjima, pjesmi, u povezanosti s Njim i Djevicom Marijom koja nas vodi Sinu.
– Zadar je jedna od molitvenih postaja koja ima plemenitu nakanu temeljenu na kršćanskoj tradiciji, na samom Evanđelju i Riječi Gospodnjoj, s molitvom očuvajmo Hrvatsku. Vjerujemo u moć molitve, jer je ona pred Bogom važna, vrijedna, djelotvorna. Molitvom ulazimo u sinovstvo Božje, kao djeca Božja. Zato je naša molitva moćna jer je u zajedništvu s Njim. Molitva ima jedno veliko povijesno iskustvo. Naš vojnik je nosio krunicu oko vrata. Ona je postala simbol hrvatskog vojnika, znak njegove vjere i njegovog duhovnog usmjerenja. I zato je ona u znaku prvog hrvatskog vojnog biskupa, a Vojni ordinarijat ima krunicu u svome znaku. To iskustvo molitve koje je toliko značajno bilo našim braniteljima, ono je naša baština kojoj se uvijek ponovno vraćamo. Ovim molitvenim pohodom se to čini, kaže u propovijedi mons. Prenđa. On je izdvojio poštivanje Boga, rođenog i nerođenog života, obitelji i braka te pozitivne vrednote u izgradnji naroda. Iskustvo molitve i uspjeha molitve krunice s Djevicom Marijom, najvjernijom odvjetnicom hrvatskog naroda, izdvaja se kao moćno sredstvo, utemeljeno na Božjoj Riječi. – Onaj narod koji je odan Bogu i njegovoj Majci i po njoj želi živjeti Evanđelje i doći Ocu, ima razloga za nadu u osobnom i obiteljskom djelovanju te na svim područjima života. Ustrajmo u molitvi, jer je ona najmoćnije sredstvo pred licem Božjim, stoji u porukama nadbiskupa zadarskog.