Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na spomen ploči imena 31 poginulog branitelja

Autor: Velimir Brkić

03.01.2010. 23:00
Na spomen ploči imena 31 poginulog branitelja

Foto: Velimir BRKIĆ



Osim spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima i civilnoj žrtvi, na spomeniku od bijelog kamena nalazi se i velika spomen ploča s imenima 16 poginulih, dvoje umrlih i 21 nestalog mještanina Suhovara tijekom Drugog svjetskog rata
Otkrivanjem spomen ploče s imenima poginulih hrvatskih vitezova Domovinskog rata u obrani šireg područja Suhovara u sklopu novopodignutog spomenika, komemoracijom, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća pored spomenika i uz središnji križ pri župnoj crkvi Sv. Nikole te misom zadušnicom u nedjelju je započelo obilježavanje 18. obljetnice Dana obrane Općine Poličnik.
Na mjestu današnjeg spomenika kod mjesne crkve i groblja još je 1998. godine na inicijativu Stjepana Marinovića podignuto spomen obilježje. Međutim, kako na tom spomeniku nisu bila imena svih poginulih hrvatskih vitezova Domovinskog rata koji su izgubili život na tom području, zbog zahtjeva roditelja i obitelji hrvatskih branitelja općinsko čelništvo je podiglo sasvim novi spomenik kako bi na spomen ploči bili upisani svi poginuli za obranu Suhovara i Hrvatske.
– Na spomen ploči su imena 31 poginulog pripadnika 114. brigade, 112. brigade, 7. gbr “Puma”, 4. gbr “Pauci”, 7. domobranske brigade, MUP-a…., te poginula mještanka Neva Ukalović. Popis junaka Domovinskog rata nije konačan, a nisu ni upisane brigade iz kojih su poginuli. Iz jednog jedinog razloga, zato što su svi ti ljudi bili hrvatski branitelji i svi su se borili i izgradili jednu jedinu nam državu Republiku Hrvatsku, rekao je Ivica Ukalović, predsjednik Mjesnog odbora Suhovare i glavni istraživač i sakupljač imena svih poginulih branitelja.
Osim spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima i civilnoj žrtvi, na spomeniku od bijelog kamena nalazi se i velika spomen ploča s imenima 16 poginulih, dvoje umrlih i 21 nestalog mještanina Suhovara tijekom Drugog svjetskog rata. Zlatnim slovima uklesani su stihovi hrvatske himne “Lijepa naša domovino” te stih: “Veseli se tužna mati, padoše ti vrli sini, ko braća, ko junaci daše krvcu Domovini!”
– Za izgradnju spomenika utrošeno je oko 100.000 kuna iz općinskog proračune, a radove je izvela tvrtka Perić iz Zemunika, kaže načelnik Davor Lončar.
Dostojanstveno se prisjećajući svoje najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu i najsjajnije ratne operacije, i to na samom početku 1992. godine, ovu svečanost je organizirao općinski UHDDR. Obilježavanju tih slavnih trenutaka u najsudbonosnijem času povijesti ovih prostora nazočili su predstavnici županijske i općinske vlasti, vojni i policijski dužnosnici, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i branitelji iz Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, rodbina poginulih branitelja te brojni uglednici i žitelji općine Poličnik.
Obred blagoslova i odrješenja u Suhovarama i kod centralnog križa u Poličniku te misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Nikole predvodili su župnik Visočana don Ivan Kevrić i župnik don Zvonimir Ćorić. Potresne ulomke iz svojih knjiga “Uskrs duše gardijske” i “Mi smo Zadar” čitao je pukovnik Ivica Matešić Jeremija.
Spomen ploču je otkrio brigadir Bruno Vukić, ratni zapovjednik 141. brigade HV-a koja je nastala od pripadnika splitske i kaštelanske samostalne dragovoljačke bojne. Na ratnom putu 141. brigade život je izgubilo 59 njenih pripadnika, a jedan pripadnik se vodi kao nestali.
U povodu ove slavne obljetnice županijsko izaslanstvo je predvodio župan Stipe Zrilić i saborska zastupnica Nevenka Marinović, općinski načelnik Davor Lončar i predsjednik Vijeća Petar Bogović, općinski HDZ-a Darijo Buljat, UHDDR predsjednik Milorad Demo, a mjesni odbor Ivica Ukalović. Udrugu udovica Dompovinskog rata predvodila je Anita Šare, HVIDR-u Zadar Ivica Arbanas, a Klub 141. brigade brigadir Vukić. Vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, udruge Zadarski tenkisti i ostala izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, suborci i rodbina poginulih branitelja.


Upad u Suhovare


3. siječnja 1992. godine srbočetnički agresor potpomognut jakim snagama tadašnje JNA probio je obrambenu liniju u Suhovarama. Ubijena je mještanka Neva Ukalović, zapaljeno 15-ak kuća i neprijatelj je došao nadomak Jadranske magistrale s namjerom da daljnjim napredovanjem ovlada državnom cestom Zadar – Pag i prekine izuzetno važnu, jedinu prometnu komunikaciju hrvatskog juga i sjevera. Iako bez odgovarajućeg naoružanja, hrvatska vojska i policija su se pregrupirale i vođene domoljubljem i izuzetnom hrabrošću povratile izgubljene položaje. Neprijatelj je doživio veliki udarac, svoj prvi poraz. Ta veličanstvena akcija Hrvatske vojske i policije vratila je poticaj, ponos i samopouzdanje.




 


“Lijepom našom” u Poličniku


U povodu obilježavanja 18. obljetnice Dana obrane i 20. godišnjice općinskog HDZ-a u Sportskoj dvorani u Poličniku 8. siječnja bit će javno snimanje HTV-ove zabavno-glazbene emisije “Lijepom našom”. Održat će se i humanitarni malonogometni turnir.