Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Članovi HSLS-a obilježili desetu godišnjicu smrti dr. Tereze Ganza Aras

03.01.2011. 23:00
Članovi HSLS-a obilježili desetu  godišnjicu smrti dr. Tereze Ganza Aras


Dr. Tereza Ganza Aras bila je začetnica ideje koja je i danas jako važna, a to je da pojedinac mora biti slobodan i neovisan kako bi država mogla funkcionirati jer država nije samoj sebi svrha nego servis građana, kazao je predsjednik županijskog HSLS-a Goran Šarin


Zadarski socijal-liberali jučer su, u povodu desete obljetnice njezine smrti, odali počast dr. Terezi Ganza Aras, povjesničarki, saborskoj zastupnici i najistaknutijoj zadarskoj liberalki u posljednjem desetljeću 20.stoljeća. Predsjednici županijskog i zadarskog HSLS-a Goran Šarin i Željko Predovan, te članica Županijskog vijeća HSLS-a Zadarske županije Ivka Ćorić su, u pratnji supruga pok. dr. Ganza Aras, Davora i sina Juraja Arasa, položili cvijeće i zapalili svijeću na njezinom posljednjem počivalištu na Gradskom groblju.
– Okupili smo se kako bismo obilježili desetu obljetnicu smrti naše drage Tereze koja je bila začetnica ideje koja je i danas jako važna, a to je da pojedinac mora biti slobodan i neovisan kako bi država mogla funkcionirati jer država nije samoj sebi svrha nego servis građana. Zbog svojih je ideja prošla “golgotu”. Imala je sreću u nesreći da je u trenutku kad je započelo proganjanje disidenata  izbjegla uhićenje jer je bila stipendistica jedne njemačke organizacije, kazao je Šarin dodavši kako je davne 1963. godine jedno kraće vrijeme bila i učiteljica u Preku.
– Dr. Tereza Ganza-Aras rođena je 1937. godine u Kaštel Sućurcu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru gdje se i zapošljava 1971. godine kao asistent na katedri za povijest. Nakon toga, kraće vrijeme bila je zaposlena u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru, a devedesetih se vraća na Filozofski fakultet u Zadru. U vrijeme demokratskih promjena u Hrvatskoj, početkom devedesetih, uključuje se u rad HSLS-a, a na drugim demokratskim izborima izabrana je za saborsku zastupnicu. Tu je dužnost obnašala u dva mandata u Županijskom domu. U unutarstranačkim podjelama u HSLS-u priklonila se programu Vlade Gotovca i LS-u gdje je bila član Predsjedništva. Obnašala je i dužnost predsjednice zadarskog LS-a. Namjeravala se kandidirati i za predsjednicu LS-a, ali je u posljednji čas odustala. Govoreći o svojim političkim stavovima, isticala je da joj je uvijek bio cilj nacionalno oslobođenje Hrvatske, ali i da je sloboda pojedinca uvjet za slobodu naroda, te da država samoj sebi ne može biti svrha. Ovim dolaskom na njen grob obilježavamo desetu godišnjicu njene smrti, te joj time odajemo zahvalnost za njezinu slobodarsku ideju koju nije uspjela do kraja ostvariti zbog prerane smrti, podsjetili su u priopćenju članovi Županijske organizacije HSLS-a.