Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Obama izrazio povjerenje u svoje pristaše

03.01.2012. 23:00
Obama izrazio povjerenje u svoje pristaše


Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u utorak navečer putem videokonferencije povjerenje u demokrate okupljene u Iowi gdje su republikanski birači prvi sudjelovali na predizborima koji će odlučiti o republikanskom kandidatu za predsjednika i suparniku Obami na predsjedničkim izborima u studenom.
“Na određeni sam način optimističniji sada nego prije četiri godine kada sam prvi puta bio kandidat”, izjavio je Obama koji će se kandidirati i za drugi predsjednički mandat.
“U 2012. ćemo podsjetiti Amerikance na put koji smo prošli”, dodao je Obama kojeg republikanski kandidati za Bijelu kuću optužuju da je podbacio, posebice na gospodarskom planu.
Obama to osporava, podsjećajući na obećanja data prije četiri godine u Iowi koje je, kako tvrdi, i održao, navodeći kraj rata u Iraku, usvajanje reforme zdravstvenog osiguranja i smanjenje američke ovisnosti o uvozu energenata.
Na tvrdnju da njegova administracija nije dovoljno učinila, Obama je odgovorio da je “učinila puno” i da još ima puno toga za učiniti te da je to “razlog zbog čega su im potrebne još četiri godine”.
Birači u Iowi, koji započinju sezonu predzibora u 50 američkih saveznih država, najčešće ne pogode konačnog nositelja predsjedničke nominacije, bio on republikanac ili demokrat, no njihovo izjašnjavanje često posluži kao odskočna daska za uspjeh kandidata na predizborima u drugim državama ili pridonese otpadanju slabijih kandidata.
Demokrati u Iowi također održavaju skupove birača, ali Barack Obama kao aktualni predsjednik nema protukandidata, u skladu s tradicijom američkog izbornog sustava.