Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sljedeća sezona bit će bolja i od rekordne prošlogodišnje

03.01.2012. 23:00
Sljedeća sezona bit će bolja i od rekordne prošlogodišnje


Podsjetimo da je prošle godine broj noćenja u Sukošanu u odnosu na sezonu 2010. bio u porastu za čak 17 posto, a broj dolazaka za 15 posto.
Riječ je o najvećem broju turista koji je obišao ovo područje u razdoblju nakon osnutka hrvatske države


Sukošanski turistički djelatnici su na redovitoj izvještajnoj skupštini Turističke zajednice Općine Sukošan najavili da se u sezoni 2012. očekuje ponavljanje izvrsnih turističkih rezultata iz 2011. godine. Štoviše, čulo se na Skupštini, očekuje se i povećanje turističkog prometa do sedam posto.
Podsjetimo da je prošle godine broj noćenja u Sukošanu u odnosu na sezonu 2010. bio u porastu za čak 17 posto, a broj dolazaka za 15 posto.
Riječ je o najvećem broju turista koji je obišao ovo područje u razdoblju nakon osnutka hrvatske države.
Turistički prihod 1,1 milijun
– U 2012. je teško očekivati bitniji iskorak i znatnije povećanje turističkog prometa, prije svega zato što gospodarska kriza još traje. Ipak, mislimo da ćemo prošlogodišnje rezultate povećati i u tom se smislu i pripremamo, najavljuje Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan.
Do kraja studenog 2011. godine na području ove turističke zajednice ostvareno je 175.000 noćenja, a zajedno s nautičarima iz Marine Dalmacija preko 300.000 noćenja. Strani gosti ostvarili su povećanje od 13 posto, a domaći 20,6 posto. Od ukupno 53.000 gostiju koji su posjetili Sukošan stranih je bilo 14 posto više, a domaćih 18 posto više nego godinu ranije.
– Angažiranošću internog inspektora znatno se povećao broj prijavljenih gostiju kod vikendaša. Ukupni prihod iznosi 1,1 milijun kuna, govori Milošević.
Izvještajna skupština na kojoj je predsjedao predsjednik TZO Ante Martinac, sukošanski načelnik, održana je u Općinskoj vijećnici. Usvojena su izvješća za proteklu godinu te prihvaćen plan i program rada u tekućoj godini. U nazočnosti direktora TZO Sukošana Nikole Miloševića sjednicom je predsjedao predsjednik Ante Martinac, koji je ujedno i sukošanski načelnik.
– Do početka turističke sezone bit će završena trim staza od željezničke stanice iznad Krešanovih do kraja Tustice, igralište za nogomet na pijesku, dječje igralište te veliki tobogan. Nadalje, uz redovito uređenje plaža povećat ćemo i broj sigurnosnih plutača. Za najkasnije mjesec dana prvi put ćemo raspisati natječaj za sukošanski suvenir i najbolje uređenu okućnicu, najavio je Milošević.
Četrdesetak manifestacija
Također će se na sastanak pozvati vlasnici svih ugostiteljskih objekata kako bi se najbolji način riješilo pitanje uspješne tjedne manifestacije Feštica četvrtkom, kojih je tijekom lanjske glavne turističke sezone bilo čak 12 u nizu.
– Imamo tri prijedloga – da ostane sve po starom u organizaciji Turističke zajednice, da svakog četvrtka organizaciju preuzme jedan od ugostiteljskih objekata ili da se ova glazbena, eko i gastromanifestacije dade u koncesiju. Manifestacija bi se kao i dosad održavala na dvije lokacije, obrazlagao je Milošević.
Protekle turističke sezone bilo je 40-ak kulturno-umjetničkih, zabavnih i sportskih manifestacija među kojima osim Feštica četvrtkom treba izdvojiti Domovini s ljubavlju za Dan državnosti, klapske manifestacije Ispod kampanela i Zapivajmo Kasijanu, Dječji festival poznatih melodija Sukošan, Folklornu večer, Kreativnu večer, Trke tovarov, Svićarenje, Feštu Sv. Kasijana, Brudetijadu, Glazbenu večer u Sv. Kasijanu, spektakularne vaterpolo turnire, maraton za rekreativce, Pozdrav litu i druge, nabrajala je Mirjana Veleslavić Nadinić, glavna sukošanska turistička animatorica.
– Ovo je kraj naseljen od antičkog doba, bogate kulturne baštine, pomorske tradicije i gostoljubivosti, naglasio je Milošević, najavivši pritom još agresivniju turističku promidžbu na turističkim sajmovima i manifestacijama te postavljanje džambo reklame na brzoj cesti čvor Zadar 2 – Gaženica, nekoliko stotina metara prije čvorišta Sv. Martin.
Turistička zajednica provodi marketing i organizira manifestacije, sve ostalo je na Općini, odnosno na komunalnom poduzeću Zlatna luka.
– Naš sljedeći cilj je završetak započete izgradnje kanalizacijskog sustava, zatim uređenje obalnog pojasa sa šetnicom i plažama, poglavito plaže Dječji raj, te osmišljavanje Rivijere Tustica, naveo je Ante Martinac, ističući da se postavljanjem bova za brodove u uvali Zlatna luka dodatno uspostavio red što će se još poboljšati već za nekoliko mjeseci, čim se završi sanacija riva s privezištima u vrijednosti od 6,5 milijuna kuna.
– Ništa od ovoga ne bismo mogli bez izuzetne suradnje s Općinom Sukošan. Dakako, i s izuzetnim doprinosom KUD-a Zlatna luka, Dječjeg vrtića Zlatna lučica, udruge Marinero i Torcida, brojnih entuzijasta i volontera. Ljudi koji jednostavno vole Sukošan, zaključio je Nikola Milošević.