Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dubai i povišice

Autor: Željana Gardijan

03.01.2013. 23:00


Ministra financija Slavka Linića mogao bi novogodišnji aranžman u Dubaiju koštati puno skuplje od šest tisuća kuna koliko reče da ga je platio, a Vladu povišica plaća čelnicima nekih zavoda puno više od dvadeset posto za koliko im podiže plaće.
Naime, “super Slavko”, “porezni bič” kao da je zaboravio da se njemu kao ministru prati svaki korak pa se poziva na pravo da živi kako hoće, putuje kamo hoće i kaže “kakav sam – takav sam”.
 U teškoj gospodarskoj krizi tako ne bi smio postupati i govoriti ministar financija socijaldemokrat ako mu je stalo do mišljenja građana.
U siječanjskoj “depresiji” Linićevo “pravo na život” dodatno iritantno zvuči jer bez obzira na njegovu osobnu poreznu disciplinu i onu koju želi uvesti na nivou države građani će mu zamjeriti jer su oni nezaposleni, u besparici i mogu samo sanjati, ne samo Dubai nego i siguran “kruh svagdašnji”.
Osim “skupog” Dubaija i na učinke promjena stopa PDV-a kojima poskupljuje kruh jer se ukinula nulta stopa, Linić je hladno poručio građanima kako nije bilo razloga da se to dogodi, a ako je već tako, “promijenite pekara”.
Ne bi li građani mogli reći ako je sve tako loše i najavljuje se i gore, promijenimo bešćutnog ministra i Vladu?
Dodatni gnjev građana izazvat će sigurno i povećanje plaća čelnicima Zavoda za zapošljavanje, Zavoda za mirovinsko, Zavoda za zdravstveno osiguranje te Agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Ministar rada Mirando Mrsić koji već mjesecima samo prebrojava nezaposlene i najavljuje kako će ih biti i više sada povišice obrazlaže povećanjem obima posla kojeg će donijeti reforme. Kako će to uz “čarobne” reforme još dodatno rasti broj nezaposlenih, pitaju se građani kojima je Mrsić u posljednje vrijeme inače pomrsio sva nadanja i očekivanja da će skoro biti bolje?!
Jesu li ministar i Vlada svjesni kako zvuči to da će čelnici Zavoda u kojemu je evidentirano preko 350 tisuća nezaposlenih sada dobiti i povišicu? Kako će umirovljenici koji jedva preživljavaju sa malim mirovinama doživjeti vijest da će čelnici Zavoda za mirovinsko imati još veće plaće? Kako će bolesni primiti Vladin potez da i čelnicima Zavoda za zdravstveno osiguranje rastu plaće?
Ako su se zbog krize javni i državni službenici morali pomiriti sa manjim plaćama, ako svakodnevno ljudi ostaju bez posla i perspektive, zašto se državnim dužnosnicima dižu plaće s kojima mogu dobro živjeti, a i skoknuti do Dubaija?!
Vlada zasigurno nije razmišljala o učincima ovog svog poteza, a trebala je kao što je razmišljala kada je ukidala povlaštene mirovine.
Naime, iako se ne radi o velikom financijskom učinku, onaj politički ima veliku cijenu.
Možda je trebalo razveseliti čelnike trenutačno posebno “tužnih” zavoda nakon provođenja famoznih reformi ako bi bile uspješne, ovako sve izgleda kao još jedan gaf, ako ne i ruganje Vlade, koja sve više gubi na socijalnoj osjetljivosti.
Na ulasku u novu godinu izostala je Vladina poruka nade da će uskoro svima, a ne samo njima, biti bolje pa razočaranim građanima iako nemaju previše političkog izbora, doista pada na pamet kako bi bilo promijeniti i pekara i Vladu…