Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U Zadar stižu Kauboji

Autor: Ante Rogić

03.01.2013. 23:00
U Zadar stižu Kauboji


U mjesecu koji je pred nama u Zadar dolazi jedna od najgledanijih predstava, “Kauboji” u izvedbi Teatra Exit. Čak dva puta ćemo moći gledati predstavu “Bez trećega” proizašlu iz Glumačke radionice HNK Zadar, a na kraju mjeseca dolazinam HNK Šibenik s predstavom “Pir malograđanina”


Nakon relativno kratke stanke HNK Zadar sljedeći tjedan kreće s radom. Sljedeći četvrtak, 10. siječnja, ponovno ćemo imati prilike gledati “Bez trećega” u režiji Vinka Radovčića, a u izvedbi njega i Žane Bumber. Dva dana poslije HNK Zadar gostuje u Dubrovniku s predstavom “Govori mi o Augusti” redateljice Jasne Ančić.
U Svečanoj dvorani Sveučilišta 14. siječnja koncert će održati solisti Zadarskog komornog orkestra. Predvođeni koncert-majstorom Marcom Grazianijem solisti će se predstaviti s virtuoznim djelima dvaju majstora razdoblja kasnog romantizma, Felixa Mendelssohna i Johannesa Brahmsa. Bit će to prvi put od kada maestro Ivan Repušić vodi Orkestar da se u sklopu njihovog redovitog godišnjeg ciklusa koncerata predstavljaju solisti Orkestra.
Smijeh kao lijek
Liga protiv raka Zadar već tradicionalno, 15. siječnja organizira humanitarnu akciju “Smijeh kao lijek – smijehom protiv raka” u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ove godine je mala, ali značajna 4. obljetnica. Sva prikupljena sredstva namijenjena su radu besplatnog telefona za pružanje psihološke pomoći ljudima oboljelim od zloćudne bolesti i njihovim obiteljima. Vilim Matula i Siniša Labrović u predstavi “Postdiplomsko obrazovanje”, a u režiji Borne Armaninija, predstavit će vam stand up i seriju portreta iz svakodvevice: lopove, kriminalce, službenike i odvjetnike. Izvedba sadrži songove i praćena je profesionalnim glazbenikom. Traje 60 minuta. Dođite i “zarazite” smijehom sebe i one kojima su sredstva potrebna! Prodaja ulaznica na blagajni HNK Zadar je od 7. siječnja, a početak predstave je u 20h.
“Bez trećega” je ponovno na rasporedu 17. siječnja, s početkom u 12 sati. Ova izvedba je edukativnog karaktera, jer predstavu prati i priča o Milanu Begoviću.
Teatar Exit stiže u Zadar 21. siječnja s predstavom “Kauboji”, autora i redatelja Saše Anočića. …Najbolji dokaz kvalitete ove predstave, kojoj je teško naći zamjerke, jest činjenica da nakon 180 minuta – želite još. Vrhunska glumačka ekipa – Živko Anočić, Matija Antolić, Radovan Ruždjak, Hrvoje Barišić, Krunoslav Klabučar, Rakan Rushaidat te fantastična Ivana Rushaidat. Predstava ima manire najklasičnijeg mjuzikla (i to je urađeno namjerno).
Gitaristička radionica
Koncert pod nazivom Viva guitarra u Svečanoj dvorani Sveučilišta 24. siječnja održat će Zoran Dukić. Prvi put se susreo s gitarom kao šestogodišnji dječak, a danas je jedan od najzapaženijih klasičnih gitarista našeg vremena. Njegove izvedbe kao solista, kao i u komornim sastavima i orkestrima ostavljaju bez daha raznoliku svjetsku publiku i glazbene kritičare. Zoran je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i nastavio svoje školovanje u klasi Huberta Käppela na Hochschule für Musik u Kölnu, Njemačka. Njegova ljubav i entuzijazam za podučavanjem jednako su impresivan dio njegove biografije: profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na Hochschule für Musik u Aachenu, Royal Conservatory of Music u Den Hagu i na Escuela Superior de Musica u Barceloni. U njegovoj su klasi stasali brojni gitaristi. Aktivni je sudionik mnogih koncerata komorne glazbe, ali i osnivač i član ansambla “Trio de Cologne”. Snimio je CD za poznate diskografske kuće u Njemačkoj, Španjolskoj i Belgiji. Koncertom u Svečanoj dvorani Sveučilišta Zoran Dukić će na najbolji mogući način najaviti svoju radionicu u GŠ Blagoje Bersa, na koju su pozvani svi oni koji žele svirati ili tek slušati o interpretaciji gitarističke glazbe.
Za kraj mjeseca, 28. siječnja na programu je predstava “Pir malograđanina”, redatelja Dražena Ferenčine s kojom u Zadar dolazi HNK Šibenik. “Pir malograđana” pripada prvim dramama kojima se Brecht predstavio javnosti. Napisana neposredno nakon završetka I. svjetskog rata, drama je obračun s ponovnim uspostavljanjem konzervativnih građanskih vrijednosti, lažnog morala i licemjerja. Uloge tumače Žarko Potočnjak, Oriana Kunčić, Franka Klarić, Mirna Medaković, Janko Popović Volarić, Robert Ugrina, Helena Minić, Vinko Štefanac i Antonio Franić.