Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Poplava poharala Zadarsku županiju

Autor: Velimir Brkić

03.02.2009. 23:00
Poplava poharala Zadarsku županiju

Foto: Velimir BRKIĆ



U vrlo kratkom vremenskom razdoblju na zadarskom je području preksinoć je palo oko 30-ak litara po metru četvornom. Zbog obilne kiše i izlijevanja potoka, u sukošanskom zaseoku Makarska jučer ujutro od 5,30 do 9,30 sati bio je zatvoren promet
Jaka kiša koja je u noći s utorka na srijedu zahvatila šire zadarsko područje prouzročila je brojne probleme. U vrlo kratkom vremenskom razdoblju na zadarskom je području preksinoć je palo oko 30-ak litara po metru četvornom.
Osim što je uzrokovala brojne probleme u prometu, vodene bujice iz izlivenih korita potoka i rijeka kao i brojni “vruljci” iz nabujalih podzemnih voda uništavali su sve pred sobom. Poplavili su obiteljske i gospodarske objekte, poljoprivredne površine, uništavale ratarske kulture. Osim cestara, najviše posla na zadarskom i biogradskom području imali su vatrogasci ispumpavavši na desetke podruma. Na cestama su ostali odroni kamenja i veliki mulj. Nastale štete se tek zbrajaju.
Zbog obilne kiše i izlijevanja potoka, u sukošanskom zaseoku Makarska jutros od 5,30 do 9,30 sati bio je zatvoren promet za osobne automobile i motocikle na dijelu Jadranske magistrale od Sukošana do Sv. Petra. Promet se odvijao alternativnim pravcem Sv. Petar-Podvršje-Debeljak-Sukošan i obrnuto. U zaseoku Makarska poplavljeni su i podrumi, a vodena bujica poplavila je i dvorišta te gotovo u potpunosti uništila povrtlarske kulture.
Na državnoj cesti Zemunik-Zadar kod zemuničkog nogometnog igrališta vodena bujica u potpunosti je preplavila kolnik te je bilo pravo umijeće pogoditi pravu trasu ceste. Srećom sve je prošlo bez većih posljedica.
Potok Jaruga koji teče kroz Ravne kotare na više mjesta se izlio iz korita preplavivši dvorišta, obiteljske i gospodarske objekte, prometnice, polja i poljoprivredne kulture. Najdramatičnije je bilo u Raštanima i Sikovu. Potok se prelio i kod mosta u Visočanima, a vodena bujica s autoceste već uobičajeno je prouzročila brojne probleme žiteljima Posedarja. Izlio se i potok Baštica.
Kod Raštevića se izlila i rijeka Kličevica poplavivši gotovo u potpunosti plodno raštevićko tlo. Istovremeno je samo visoki nasip spriječio da Nadinsko polje jučer ne postane Nadinsko jezero.
Pod vodom je bila i kotlovnica na željezničkom kolodvoru Zadar. Velikih problema u prometu zbog obilnih kiša bilo je i u samom Zadru, gdje je na nizu lokacija voda izbila šahtove na cestama. Najteže je bio pogođen centar grada, posebno Relja i Jazine. Bujice vode poplavile su brojne podrume i stanove u prizemlju te trgovačke objekte.


 SVI U VODI, NOVIGRAD BEZ VODE


Stanovnici Novigrada jučer su cijelo jutro zbog kvara na agregatu na crpilištu Nazret bili bez vode.
– Na agregatu koji je star 30-ak godina došlo je do kvara i naši ljudi ga upravo popravljaju. S radovima bi trebali biti gotovi do poslijepodneva tako da bi onda ggrađani Novigrada trebali dobiti vodu, rekao je Darko Kasap, direktor Vodovoda.