Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Julijana Matanović u Zadru predstavlja svoj prvi roman za mlade

03.02.2011. 23:00
Julijana Matanović u  Zadru predstavlja svoj  prvi roman za mlade


Ovo je prvi roman Julijane Matanović namijenjen mladima i predstavlja svojevrstan autoričin izlet


Gradska knjižnica  Zadar nastavlja s predstavljanjem najnovijih djela hrvatskih autora. Danas, s početkom u 16 sati, suradnica  Gradske knjižnice, Iva Pejković, predstavit će knjigu Julijane Matanović i Anke Dorić  “Oni misle da smo male”. Julijana Matanović, inače rado  viđen gost u Zadru, predstavit  će tako u knjižnici svoj prvi  roman za mlade. Iva je već  vodila jedan od susreta s ovom  književnicom pa ne sumnjamo  da će i ovoga puta odraditi  odličan posao.
– Kako je lani Julijana Matanović bila gost manifestacije  “Zadar čita”, a književni susret  sam odradila uz sjajnog Antu  Mihića, voditelja knjižnice i  čitaonice Sali, tako se pokazalo logičnim da vodim i sljedeći susret, sa Zadru uvijek  dragom gošćom, objašnjava  Iva kako je baš ona dobila čast  da bude voditeljica susreta s  Julijanom Matanović.
Najnovija knjiga koju je hrvatska književnica napisala s  Ankom Dorić zanimljiv je roman za mlade koji tematiziora  odrastanje. S druge strane bavi se i jednom ozbiljnom temom, a radi se o raku grlića  maternice s kojim se danas  suočava sve veći broj mladih  djevojaka.
– U ispovijedi 15-godišnje  Matije, Matanović otvara niz  pitanja i problema s kojima se  mladi svakodnevno susreću, a  sve na jedan ležeran, zanimljiv  i pitak način. Roman “One  misle da smo male” čita se u  dahu – majstorica je pripovijedanja i sigurna sam da će  ovaj roman, koji je nastao u  suradnji s dr. Ankom Dorkić,  naći svoj put do mladih čitatelja i poučiti ih, kaže Iva koja  roman svakako preporučuje  ne samo mladima nego i  odraslima koji žele malo bolje  upoznati probleme s kojima se  mladi danas suočavaju.
Ovo je prvi roman Julijane  Matanović namijenjen mladima i predstavlja svojevrstan  autoričin izlet. Danas će ga  predstaviti zadarskoj publici i  mladima, a sudeći po njezinim  dosadašnjim djelima nema  sumnje da će ovo biti još jedna  njezina uspješnica.
– Inače sam veliki Julijanin  ljubitelj pa je ovo velika čast, s  obzirom da se radi o njezinom  prvom romanu namijenjenom  mladima. A i tu je jedna poveznica: vodim klub čitatelja  za mlade, pa će nam njezin  roman zasigurno ući u uži izbor djela koja čitamo. Mladi  jako vole romane odrastanja,  u kojima se pojavljuju neobični junaci, pomalo outsideri,  baš kao što je i roman “One  misle da smo male”, zaključuje  Iva pozivajući na susret sve  ljubitelje književnosti, pa i one  koji to tek žele postati.