Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Munjesu 9 godina zatvora

03.02.2011. 23:00
Munjesu 9 godina zatvora


Na devet godina zatvora danas je na Županijskom sudu u Zadru osuđen benkovački Srbin Nikola Munjes (43), čime mu je potvrđena istovjetna pravomoćna presuda donesena u odsutnosti 1995. godine.
Kao bivši krajiški milicajac, Munjes je optužen da je 22. rujna 1991. godine u Perušiću, zbog sumnje da surađuje sa HV-om, nogama i kundakom puške istukao Duju Pešuta, a potom ga i ugrizao za vrat, govoreći da će mu se “napiti ustaške krvi”. Nakon toga mu je izvukavši bajunetu iz čizme zarezao vrat i pio krv, nastavivši ga udarati kundakom po glavi i vikati kako se “ustaše i zmije jedino tako mogu uništiti”. Duje Pešut zadobio je prijelom nosne kosti te ozljede po cijelom tijelu, a nakon toga događaja zbog straha za svoj život 42 je noći prespavao u otvorenom grobu na mjesnom grobulju nakon čega je napustio Perušić i došao u Zadar.
Munjes je tijekom cijelog sudskog postupka ponavljao kako nije krv te da je zločin počinila osoba izgledom slična njemu, a tijekom suđenja imenovao je nekoliko osoba među kojima na koncu dokaznog postupka i Željka Ležaju iz Biljana Gornjih. No sudsko je vijeće njegov iskaz procijenilo kao neistinit i iskonstruiran k izbjegavanju kaznene sankcije.
Potvrđena presuda iz 1995. godine
Predsjednik sudskog vijeća Boris Radman obrazlažući presudu istaknuo je da je nedvojbeno dokazano sve ono što se u činjeničnom opisu optužnice Munjesu stavljalo na teret, te da je, štoviše, u obnovljenom postupku to sve još potkrijepljeno i  svjedočanstvom Dujina brata Ante Pešuta.
– Stoga su se stekli uvjeti da prvotna pravomoćna presuda ostane na snazi – kazao je Radman produživši pri tom Munjesu pritvor do pravomoćnosti rješenja o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne u koju mu se se ubraja vrijeme provedeno u ekstradicijskom i zadarskom pritvoru od 25. ožujka prošle godine kada je temeljem međunarodne tjeralice izručen Hrvatskoj. Uhitila ga je crnogorska policija u Baru gdje je boravio otkako je u akciji Oluja izbjegao iz Benkovca.
Na izrečenu presudu u ovom obnovljenom postupku na koji je Munjes imao zakonsko pravo s obzirom na to da je prvi put osuđen u odsutnosti, njegov odvjetnik Slaven Dmitrović najavio je žalbu u kojoj će, kako je istaknuo, navesti sve ono što je i dan ranije u sudnici iznio u završnim riječima. A Dmitroviće je tada podcrtao kako postoji ozbiljna sumnja da Munjes nije počinio djelo za koje mu se sudi, te u prilog tome kao činjenice naveo da do izricanja presude nije utvrđen datum inkriminacije, odnosno je li to bio 21. ili 22. rujna. Osim toga, kao činjenicu koju se nikako ne smije zanemariti Munjesov branitelj naveo je to što ni Duje koji je mučen, a ni Grgo, koji je u to vrijeme u kamionu sjedio nasuprot njemu na svega metar udaljenosti, Munjesa nisu prepoznali u prostorijama policije, a Duje niti jučer u sudnici kada mu je predočena fotografija iz vremena kada se događaj zbio. Duje, koji je tvrdio da ga je mučila osoba “kratke žute kose” vidjevši fotografiju na kojoj je Munjes u uniformi i crvene “beatles” frizure kazao je kako se sjeća da je njegov krvnik bio neuredne kose, ne mogavši ni tada sa sigurnošću reći da je to ta osoba.
Obrana najavila žalbu
I dok tužiteljstvo i sud polažu vjeru u iskaz Dujina brata Ante Pešuta te ga smatraju i ključnim jer je on u policijskim prostorijama odmah prepoznao Munjesa kao osobu koju je na dan kad mu je brat uhićen i odveden vidio u koloni naoružanih “martićevaca”, Dmitrović njegov iskaz smatra nerelevantnim jer, kako je pojasnio, su se njih dvojica od ranije poznavali s gradilišta pa da je stoga Ante prepoznao osobu imena Nikola Munjes, ali ne i osobu koja je mučila njegova brata. Kao prilog toj tezi Dmitrović je citirao Antine riječi izrečene u sudnici kada je ispričao da se među sumještanima srpske nacionalnosti raspitivao tko mu je tukao brata te da su po opisu “zaključili da je to sigurno Nikola Munjes”.
Kao i na prethodnim raspravama, u ulozi promatrača, izricanje presude pratili su predstavnici nevladinih udruga i OESS-a.