Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vrkići potpisuju peticiju za legalizaciju svog naselja

03.02.2011. 23:00
Vrkići potpisuju peticiju za  legalizaciju svog naselja


Novo naselje je komunalno opremljeno čak i sekundarnom kanalizacijskom mrežom, iako je i u samoj gradnji bilo „fušeraja” pa su se dvaput postavljale cijevi za vodu, a električni vodovi su se s izgrađenih stubova prebacili pod zemlju


Niti 14 godina nakon što je u Kruševu izgrađeno tada potpuno novo naselje Vrkići-Brajnovići, vlasnici kuća ne mogu legalizirati svoje građevine. Nekad službeno prognanik, a danas još „službeno” podstanar Željko Vrkić odlučio je podignuti prizemlje na dodijeljenoj parceli, ali istu parcelu na kojima je država završila samo temelje, nikako ne može legalizirati.
Izvjesno je da je cijelo naselje izgrađeno bez građevinske dozvole, pa ni ja ni ostalih 50-ak stanovnika ne možemo legalizirati objekte koje nam je izgradila država. Što je još zanimljivije, ja i petoro mještana, Šime Vrkić, Ivan Vrkić, Božo Vrkić i nasljednici pokojnog Ivana Vrkića, nemamo do kraja izgrađene kuće. Točnije, izgrađeni su nam temelji, ali smo i mi kao i ostali, dobili rješenje da su nam kuće gotove, kazao je Željko Vrkić dodajući da je te 1997. izvršen čak i tehnički prijem cijelog naselja.
Tadašnje Ministarstvo obnove Vrkiću nije dopustilo da sam završi kuću, pa Vrkić kaže da je jedva dokazao da mu kuća nije gotova.
Stavili su me čak na listu kao prioritet s naznakom da mi kuća mora biti gotova do 2011. Međutim, nitko se ne obvezuje da će to zaista i biti tako. Legalizaciju nam obećavaju svake godine, ali ništa od toga.
Stoga su Vrkić i ostali ovih dana pokrenuli potpisivanje peticije za legalizaciju naselja koje je država izgradila, ali i za završetak obnove i stambenog zbrinjavanja. Štoviše, kaže Vrkić, novo naselje je komunalno opremljeno čak i sekundarnom kanalizacijskom mrežom, iako je i u samoj gradnji bilo „fušeraja” pa su se dvaput postavljale cijevi za vodu, a električni vodovi su se s izgrađenih stubova prebacili pod zemlju. U Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva su nam rekli da će pomno istražiti Vrkićev, ali i slučajeve ostalih u naselju Vrkići-Brajnovići budući da se u svemu proziva baš ravnatelj Uprave za obnovu Marko Brajko koji po Željku Vrkiću, nikako ne želi potpisati legalizaciju objekata.