Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na starigradskom trgu bit će trinaest tipiziranih kamenih kućica

03.02.2012. 23:00
Na starigradskom trgu bit će trinaest tipiziranih kamenih kućica


Moramo voditi računa da će te kamene kuće ‘hraniti’ 15-ak obitelji. Projektom smo napravili korak naprijed u smislu izgleda mjesta. Stvoreni su i preduvjeti za zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, na što smo itekako ponosni s obzirom na sveopću krizu, ustvrdio je načelnik Ramić


U tijeku je projekt rekonstrukcije središnjeg starigradskog trga, Trga Stjepana Radića. S obzirom na općepoznatu krizu i recesiju, ali i veliki broj komunalno – infrastrukturnih projekata u općini Starigrad, realizacija projekta je podijeljena u nekoliko faza.
Turistička ponuda
– U ovoj fazi projekta na trgu su uklonjeni postojeći limeni kiosci te izgrađena betonska postolja za 13 novih, tipiziranih kamenih kućica. Vrijednost kamenih kućica iznosi 1,558.805 kuna koje u cijelosti financira Općina Starigrad iz vlastitih sredstava. Kućice će se postaviti čim se stabiliziraju vremenske prilike, kazao je Krste Ramić, starigradski načelnik, ističući da bi se u sljedećoj fazi trg popločao i uredio svim potrebnim sadržajima koje bi jedan moderni trg trebao imati.
Kućice su namijenjene trgovini na malo izvan prodavaonica, zbog čega je Općina krajem prošle godine raspisala natječaj za davanje u zakup/najam na pet godina. Shodno javnom nadmetanju odabrani su najbolji ponuđači, njih 13.
– Okosnica uređenja trga u ovoj fazi radova sastoji se od 13 kamenih kućica-trgovina čiji je položaj u smjeru istok – zapad. Dakako, i nova lokacija, premještanjem prodajnih mjesta od obale uz Jadransku magistralu i prodajnim mjestom koje će odsad gledati na jug prema moru, naglašavat će smjer kretanja turista i gostiju na glavnom trgu, između tipiziranih kamenih kućica i starigradske obale na Bikariji, poput velikog lijevka, objašnjava Ramić.
Funkcionalne kamene kućice osmišljene su sa dva lica, tako da kupca poslužuju s južne strane, gledaju u smjeru mora i prate živost, a leđima su okrenute na sjever, na Jadransku magistralu. Kamene kućice općinska vlast doživljava kao dio turističke ponude od koje se ubire novac od najma, ali i socijalna kategorija.
– Moramo voditi računa da će te kamene kuće ‘hraniti’ 15-ak obitelji. Projektom smo napravili korak naprijed u smislu izgleda mjesta. Stvoreni su i preduvjeti za zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, na što smo itekako ponosni s obzirom na sveopću krizu, ustvrdio je načelnik Ramić.
Kad se ovaj projekt u potpunosti ostvari, na dobitku će biti svi. Starigrad će dobiti uljepšanu vizuru, a gosti i turisti mogućnost prigodne kupnje.
Popločavanje trga
– Svima nama je u interesu da Trg Stjepana Radića, odnosno Bikarija u potpunosti zaživi, navodi Ramić, naglasivši da su u Općini i Turističkoj zajednici, baš kao i ugostitelji i hotelijeri, svjesni da je svaki gost važan, ali i da samo more, sunce, Nacionalni park Paklenica i Park prirode Velebit nisu dovoljni da bi zadovoljili prohtjeve turista koji stižu u ovu poželjnu turističku destinaciju.
Starigradski turizam koji živi podno Velebita u jedinstvenom spoju morskog krajolika u zagrljaju s planinskim divom Velebitom, posljednjih godina doživljava pravi procvat. Turisti su Starigrad doživljavali samo kao prolazno mjesto do nekog drugog, atraktivnijeg turističkog odredišta. Međutim, danas turisti više ne doživljavaju Starigrad kao prolazno, nego kao atraktivno i, dapače, poželjno mjesto za morski, planinski, ruralni, kulturni, avanturistički i rekreacijski odmor.
– Potpunim uređenjem trg bi postao mjesto okupljanja i druženja ne samo turista, već i mještana i općinskih žitelja te prostor na kojem se održavaju naše manifestacije, kazao je Ramić, dodajući kako do tada moraju popločati trg, urediti obalu, postaviti klupe, maksimalno smanjiti broj automobila na trgu kako bi zaista postalo “srce” Rivijere Starigrad Paklenica.