Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Proglašeni zimski uvjeti na zadarskim cestama

03.02.2012. 23:00
Proglašeni zimski uvjeti na zadarskim cestama


Imali smo veći broj intervencija nego inače, ali ne zbog padova ili lomova, već mahom zbog tlaka kod starije populacije građana, koje bi se moglo dovesti u vezu s vremenskim prilikama, jer se zbog velike hladnoće stišće krvožilni sustav – rekli su u HMP


Snježni pokrivač debljine i do 10 centimetara prekrio je jučer poslijepodne područje cijele Zadarske županije. Oko 14.30 sati pahulje su se pojavile nad Zadrom, a oko 16 sati sve gradske ulice su se zabijelile unatoč naporu djelatnika Cesta Zadarske županije, koji su posipali i ralicama čistili prometnice. Kako se i živa u termometru spustila ispod nule te je postojala opasnost od leđenja, nešto iza 16 sati na prometnicama grada i županije proglašeni su zimski uvjeti.
To konkretno znači da je do daljnjeg zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te da svi ostali moraju imati zimsku opremu, a automobili sve četiri zimske gume.
No, unatoč činjenici da Zadrani nisu navikli na snijeg, kako doznajemo u zadarskoj službi Hitne medicinske pomoći, tijekom poslijepodneva liječnici su tek jedanput pozvani u pomoć zbog pada. Riječ je bila o muškarcu srednjih godina koji se poskliznuo na Relji, no do zaključenja ovog broja našeg lista nismo uspjeli doznati koliko je teško ozlijeđen.
– Imali smo veći broj intervencija nego inače, ali ne zbog padova ili lomova, već mahom zbog tlaka kod starije populacije građana, koje bi se moglo dovesti u vezu s vremenskim prilikama, jer se zbog velike hladnoće stišće krvožilni sustav – rekli su u HMP Zadar napominjući da su zimski uvjeti na cestama usporili njihovo kretanje i probijanje prometnicama do pacijenata.
Nesnalaženje zadarskih vozača u zimskim uvjetima vožnje osim gužve na zadarskim prometnicama za posljedicu je, kako doznajemo iz PU zadarske, imalo i pet, šest prometnih nezgoda. No srećom, mahom je bila riječ tek o materijalnoj šteti.
– Zbog snijega brzina kretanja je smanjena pa je to, moglo bi se reći, sretna okolnost kod prometnih nezgoda – rekli su u dežurstvu OKC-a napominjući kako je jedan dio prometnih nezgoda riješen bez policijske intervencije, odnosno putem takozvanih europskih izvješća.
Svim vozačima savjetujemo da ne kreću na put ukoliko to nije nužno, a ukoliko jest, savjetujemo oprez i prilagođavanje vožnje vremenskim uvjetima – rekli su u HAK-u.


 NE KORISTITE VOZILA KOJA NEMAJU ZIMSKU OPREMU




Iz zadarske Gradske uprave sinoć su upozorili građane da, s obzirom na uvjete na cestama, ne koriste svoja vozila na prometnicama ukoliko nemaju zimsku opremu, zbog sigurnosti svih sudionika u prometu.