Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrančić: Spremni smo na pravično obeštećenje, ali ne i na ucjenu

03.02.2012. 23:00
Vrančić: Spremni smo na pravično obeštećenje, ali ne i na ucjenu


Nećemo pristati ni na kakvu ucjenu vezanu za zemljište Poliklinike kako bi se nabila cijena, nego smo spremni na pravično obeštećenje, kazao je gradonačelnik Vrančić upirući prstom na pravnika Državne uprave Branka Dupora izravno ga prozivajući za pogodovanje


Medijski napisi u kojima Živko Šarić potražuje odštetu za oduzeto zemljište na kojem se gradi zadarska Poliklinika, isprovocirali su zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića. Vrančić ukazuje da je Šarićev istup, posljedica činjenice da nije htio pristati na Šarićeve ucjene i prijetnje istupima u medijima.
– Nikad nismo bježali od toga da pravično nadoknadimo Šarića za zemljište kojem je deposedirano 1988. za gradnju Poliklinike, ali ne pristajemo na ucjene i na zahtjev za isplatom 5,5 milijuna kuna, energično je tvrdio zadarski gradonačelnik.
U procjenu ušla i spaljena gostionica Putnik
Vrančić se posebno obrušio na, u medijima spominjanu, cijenu zemljišta u blizini gradilišta Poliklinike. Naime, riječ je o bivšem zemljištu Šipada pored današnje robne kuće koju je Grad Zadar od poznatog građevinskog poduzetnika Ninčevića utržio 460 eura za m2. Podsjetimo, Državna uprava u Zadru je procijenila zemljište obitelji Šarić na 420 eura za m2, a u spomenutih 5,5 milijuna kuna odštete, ukalkulirala vrijednost spaljene Šarićeve gostionice „Putnik”. Međutim, na tu procjenu se žalio Grad Zadar i ona je od strane Ministarstva pravosuđa, prije 15-ak dana odbijena kao nerealna. Jedan od razloga jest što se u procjenu umetnula i spaljena gostionica Putnik koja je predmet rješavanja po postupku o eksproprijaciji. To je po Vrančiću spor koji se rješava u domeni države, a ne jedinice lokalne samouprave.
– Istina je da je Grad Zadar prodao zemljište Mladenu Ninčeviću za 460 eura za m2, ali je to cijena koja je dobijena putem javnog natječaja. Kada bi on danas prodavao tu istu zemlju na Polačišću, po istoj cijeni, ne vjerujem da bi, niti blizu, dobio toliki novac za nju. Pogledajte samo slučajeve na Murvičkoj, gdje Slovenci ne mogu ni za pola cijene prodati zemljište bivše Vinilplastike ili bivša skladišta Bagata. Cijena zemljišta na tržištu je pala, a mogu reći da Grad otkupljuje zemljište po cijeni od 150 do 180 eura m/2. Pa i tada u slučaju Ninčević, je naša početna cijena na natječaju bila 200 eura, koliko sam ja ponudio Živku Šariću kao odštetu za njegovo zemljište, a na koju on nije pristao. Uostalom, prije 4 do 5 godina učinjene su 3 procjene Šarićevog zemljišta koje su se kretale od 180 do 200 eura za metar četvorni na što on nije pristao, rekao je zadarski gradonačelnik.
Branko Dupor pogodovao?
Gradonačelnik Vrančić dodaje kako je i obitelj Tičina, nekadašnji vlasnik Šarićevog zemljišta, ušla u spor sa Šarićem zbog toga što za prodanu zemlju nisu dobili novac, ali je sud presudio u korist obitelji Šarić jer se ne radi samo o zemljištu Živka Šarića, već i onog u vlasništvu njegove rodbine. Međutim, dodaje Vrančić, Grad Zadar je voljan obeštetiti Šarića iako je obitelj Tičina pokrenula reviziju cijelog postupka kod Vrhovnog suda RH te je teoretski moguće da se cijeli postupak oko vlasništva zemljišta ponovno pokrene.
– S posebnom pažnjom očekujemo da će se u ponovljenom postupku napraviti nova procjena i da ćemo na osnovu nje dobiti relevantnu procjenu vrijednosti zemljišta. Nećemo pristati ni na kakvu ucjenu vezanu za zemljište Poliklinike kako bi se nabila cijena, nego smo spremni na pravično obeštećenje, kazao je gradonačelnik Vrančić upirući prstom na pravnika Državne uprave Branka Dupora izravno ga prozivajući za pogodovanje.
Grad nema novca za vještake i procjenitelje
Slučaj Šarić bio bi tek jedan običan imovinsko-pravni spor da nije otvorio „Pandorinu kutiju” odnosa u zadarskom prostoru. Doznajem da Grad Zadar do kraja imovinsko-pravno nije riješio, primjerice, Tehnički školski centar, Bili brig i još neke parcele na kojima Grad nije obeštetio nekadašnje vlasnike. Tu situaciju, ali ne kao nešto novo, priznaje i sam gradonačelnik Vrančić.
– Tehnički školski centar je stara priča. Vlasnici kažu da im nije isplaćena naknada, mi kažemo da jest. Za zemljišta na Bilom brigu nema saznanja, ali je točno da imamo slučajeva koji se vuku još iz starog, jugoslavenskog sustava. Naime, pojavljuju se ljudi koji tvrde da im je zemljište oduzeto, a da za to nisu dobili nikakvu naknadu. No, niti jedan slučaj nije u tolikoj vrijednosti koliko ovaj gospodina Šarića, kaže gradonačelnik Vrančić.
Također doznajemo da zbog prazne blagajne Grad ne plaća vještake i procjenitelje, a aktualna vlast prisiljena je rješavati probleme koji nisu riješeni još u starom sustavu. Na ruku im ide pravni sustav u kojem se može dogoditi da se jedan, naoko vrlo jasan imovinsko-pravni spor ne zaključi niti nakon 23 godine parničenja.


 DUPOR:GRAD I BOLNICA SU SE USUGLASILI DA U PROCJENU UĐE I GOSTIONICA “PUTNIK”




Branko Dupor kaže da se u svojoj odluci rukovodio prije svega procjenom sudskog vještaka, tvrtke Conus i Vice Tadića.
– Međutim, izjavom od 31. listopada 2007. Grad se zajedno s Bolnicom (nasljednikom Medicinskog centra Zadar) usuglasio da u procjenu o naknadi uđe i gostionica „Putnik”. To uostalom i stoji u poništenju Ministarstva pravosuđa od 27. studenog 2011. Zanimljivo je da se na procjenu od 5,5 milijuna kuna nije samo žalio Grad nego i Živko Šarić, jer mu u obzir nisu uzeti neki stanovi i skladišta koje je on naveo, rekao je Branko Dupor naglašavajući da je postupak takav da se stranke mogu dogovoriti u pet minuta.
Dupor je, iščitavajući zakonske odredbe prema kojima je dužan postupati u postupku, rekao kako se pri određivanju visine naknade za oduzeto zemljište, mora uzeti u obzir svaki slučaj posebno.
– Točnije, određuje se prema stanju zemljišta kada je oduzeto, a po sadašnjim cijenama. Nekad je to činila Porezna uprava, čija procjena nikad nije padala na sudu. Danas je drugačija situacija. Uzima se mnogo parametara, a ne samo procjena porezne uprave. Gledaju se cijene susjednih parcela, je li parcela urbanizirana i komunalno opremljena, ali i osobna saznanja procjenitelja, dopunio je Dupor.
Jedan od vještaka, Vice Tadić kaže da se radilo o iznimno kompliciranom slučaju te da je on svojevremeno, iako je radio po svojoj savjesti i bez ikakvih utjecaja sa strane, bio prozvan za premalu procjenu vrijednosti Šarićevog zemljišta.