Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Fotografije sa zadarske rive predstavljat će ljepote Hrvatske u EU

03.02.2014. 23:00
Fotografije sa zadarske rive predstavljat će ljepote Hrvatske u EU


Da najbolje stvari u životu nastaju spontano, zna i zadarski fotograf Tihomir Franov kojemu se ova poslovica već više puta i potvrdila. S dvije svoje fotografije iz veljače prošle godine, koje su naime nastale sasvim spontano iz trenutka, Franov je sudjelovao na natječaju Suprising Croatia 2013. (Drugačija Hrvatska) u kategoriji Iconic moments, u povodu ulaska Hrvatske u EU. Obje fotografije objavljene su u katalogu s natječaja te će u sklopu izložbe obići čitavu Europsku uniju predstavljajući ljepote Hrvatske.
 Glasovanje je bilo u on-line obliku putem Interneta te Franov kaže kako se nije nadao pobjedi, no najveće priznanje mu je prepoznavanje struke koja je među osam finalnih fotografija odabrala dvije njegove, dok su svi drugi imali po jednu fotografiju.
– Obje ove fotografije nastale su u jedan dan. Bilo je to baš poslije kiše u veljači, prije točno godinu dana. Izišao sam na kavu s asistentom Božidarom Kukavicom i ponio sam usput i fotografsku opremu. Odjednom je izišlo sunce i shvatili smo da smo uz galebove na rivi samo nas dvojica. On se zatrčao prema galebovima i ja sam ga u tom trenutku snimio napravivši seriju od jedno pet fotografija. Kad smo se vraćali s kave ugledali smo ribara i tako je nastala jedna serija fotografija s njim, kaže Franov kojem ovo nije prvi uspjeh upravo s ovim fotografijama. Bile su do sada na već četiri međunarodne izložbe, kao i na izložbi Otok i more na kojoj su također zapažene pa stoga, kad ga je novinarka Lada Niseteo obavijestila o ovom natječaju nije se dugo premišljao što bi mogao poslati.
Osim kataloga izložba “Drugačija Hrvatska” u organizaciji Europske komisije, koja je već bila postavljena i Briselu, obići će i ostale države članice, a fotografije se mogu koristiti i za druge informacije, komunikaciju i promidžbene materijale vezane za proces proširenja Europske unije.