Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Učili o informatičkoj i informacijskoj pismenosti

03.02.2017. 23:00
Učili o informatičkoj i informacijskoj pismenosti


Treća radionica u sklopu programa informacijskog opismenjavanja tinejdžera održana je jučer u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Riječ je o projektu namijenjenom učenicima sedmih i osmih razreda osnovne škole i srednjoškolcima.
Vera Vittori iz Gradske knjižnice Zadar ističe kako današnja mladež dosta koristi računala, te je jako informatički pismena.
– S druge strane, vrlo često ne znaju vrednovati informacije na internetu, što znači da je upitna njihova informacijska pismenost. Program je nastao iz potrebe da se kod učenika osvijesti razlika između informatičke i informacijske pismenosti. Također, da im se pokažu osnove informacijske pismenosti, što podrazumijeva kvalitetno pronalaženje informacija, vrednovanje tih informacija, kako na internetu tako i knjižničnom katalogu u knjižnici, istaknula je Vittori.
Projekt je krenuo krajem prošle godine, a jučer je bila treća radionica. Već sljedeći tjedan ide nova. Promidžba ide putem plakata, a rezervacije se mogu obaviti na pultu Gradske knjižnice. Iako je radionica prvenstveno namijenjena tinejdžerima, u program se mogu uključiti svi zainteresirani. Radionica je uvijek ista, jednostavnog principa.
– U prvom dijelu imamo prezentaciju s pretraživanjem ključnih točaka koje smo istaknuli kao potrebne za tu edukaciju, a onda slijedi sama radionica. Objašnjava im se kako pronaći informaciju putem interneta, koje domene uzeti u obzir kao relevantne, na koji način pretražiti informaciju ako se sastoji od višesložnih pojmova, na koji način formulirati ključnu riječ ili koristiti navodne znakove. Te, na koji način vrednovati stranice, je li relevantan autor, svjež datum, ima li citirane literature…,da se uoči važnost i relevantnost te stranice, istaknula je Vittori. Na radionicama je primjetna niska razina informacijske pismenosti, no zato je vidljivo kako sudionici odlaze zadovoljani s radionica. Jučer su to bili semdaši Osnovne škole Stanovi.