Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

USKOK priveo i zadarskog SDP-ovca Emilija Krstića

03.02.2017. 23:00
USKOK priveo i zadarskog SDP-ovca Emilija Krstića


U velikoj akciji USKOK-a pokrenutoj protiv 21 osobe, zbog sumnje da su preko fiktivnih računa iz svojih tvrtki izvukli 57 milijuna kuna, priveden je i Zadranin Emilijo Krstić. Za Krstića, široj javnosti poznatog kao člana Gradskog odbora SDP-a i bivšeg predsjednika Atletskog športskog kluba Zadar, USKOK navodi da je “stvarni voditelj poslovanja Arkadije”, te je jedan od rijetkih koji su nakon saslušanja pušteni na slobodu.
Riječ je o jednoj od najvećih akcija USKOK-a s ciljem razotkrivanja lanca tvrtki čiji se vlasnici sumnjiče da su organizirali izvlačenje novca iz različitih tvrtki kroz fiktivno poslovanje. USKOK ih tereti da su punih osam godina nudili svoje usluge i uspješno provodili organiziranu akciju kojom su od 2009. godine do danas sebi priskrbili 57 milijuna kuna. Navodi se kako su od te svote u gotovini podigli 47 milijuna kuna kojima se kasnije gubi svaki trag.
USKOK je još u srijedu priopćio da su od zagrebačkog Županijskoga suda zatražili blokadu računa svih tvrtki obuhvaćenih ovom akcijom, kao i blokadu imovine svih okrivljenika.
U medije je procurilo kako je većina okrivljenika tijekom prethodnog ispitivanja u USKOK-u poricala počinjenje djela koja im se stavljaju na teret, no navodno su neki ipak “propjevali” iznoseći sve o transferima ilegalnih isplata. Pozivajući se na izvore u USKOK-u, neki su mediji prenijeli kako su ti osumnjičenici na taj način vjerojatno izbjegli boravak u Remetincu. Kako je među onima koji su pušteni na slobodu i Zadranin Emilio Krstić, obratili smo mu se za komentar USKOK-ove akcije i privođenja na saslušanje u zagrebački Županijski sud.
On nas je ljubazno uputio na svoga odvjetnika Božu Vrkića, poštujući činjenicu da je istraga u tijeku zbog čega osobno ne smije o tome govoriti. A odvjetnik Božo Vrkić kaže kako njegov branjenik nije počinio nikakvo kazneno djelo.
– Što se tiče računa, gospodina Krstića terete za jedan račun koji je navodno fiktivan u smislu da je njegova tvrtka platila taj račun drugoj tvrtki koja navodno nije obavila nikakve radove. Takva teza USKOK-a ne drži vodu, odnosno postupak protiv gospodina Krstića po meni je pokrenut sasvim slučajno. Odnosno, isti je ubačen u grupu drugih klijenata, prvookrivljenika i trećeokrivljenika, iako isti s tom grupom nema nikakve veze. Tvrtka gospodina Krstića je tvrtki koja je u vlasništvu trećeokrivljenika platila ugovore i izvršene radove prema unaprijed dogovorenom načinu isplate i unaprijed dogovorenoj visini koja je, kao takva, zadovoljavala prvenstveno investitora.
Ta druga tvrtka doista je obavljala određene radove u smislu prikupljanja projektne dokumentacije i izrade iste kako bi se prostor koji je gospodin Krstić sa svojom tvrtkom uređivao mogao staviti u funkciju. Da je tome tako, lako je provjerljivo upitom u Uredu državne uprave, Služba za prostorno uređenje i graditeljstvo pri Gradu Zadru. Na žalost, USKOK prilikom obrade gospodina Krstića nije istražio ove navode i zbog toga je protiv istog pokrenut ovaj postupak. Provjerom i utvrđivanjem naprijed navedenih činjenica utvrdilo bi se da se ne radi o fiktivnom računu, što bi značilo da u konačnici nema nikakvog kaznenog djela koje je kao takvo počinio gospodin Krstić. Uostalom, i sama činjenica što je nakon iznošenja obrane pušten na slobodu, bez određivanja bilo kakve mjere opreza, dovoljno govori u prilog tome da je isti u ovom postupku sasvim slučajno, odnosno da USKOK nema nikakvih, posebno ne čvrstih dokaza da bi ovaj počinio kazneno djelo.
Stoga, etiketiranje gospodina Krstića kao navodnog počinitelja “velikog” kaznenog djela je nešto što mu, na žalost, zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja, nanosi nenadoknadivu štetu – kaže Vrkić.