Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U Gračacu 15 centimetara snijega

Autor: Boris Kupčak

03.03.2010. 23:00
U Gračacu 15 centimetara snijega

Foto: Vedran SITNICA



Vozači kamiona kažu kako su tijekom zimskih mjeseci naviknuli na čekanje i da se nadaju kako će se smanjiti intenzitet bure te će svoj put nastaviti autocestom
Jaka bura i snijeg koji je ponovno pao u četvrtak, kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom gotovo su onemogućili kretanje iz Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto. Zbog jake bure, koja je na udare puhala brzinom jačom i od 100 km/h, danas je bila zatvorena autocesta od čvora Sv. Rok do Maslenice, a zbog snijega su na gotovo svim cestama kroz Liku i Gorski kotar bili proglašeni zimski uvjeti.
HAK je savjetovao vozače da na put ne kreću bez zimske opreme te da ukoliko su u mogućnosti odgode putovanje. Veliki broj vozača kamiona, kojima je bio zabranjen prolaz prema unutrašnjosti, bili su stacionirani ispred usputnih restorana čekajući poboljšanje vremenskih prilika.
Neke od njih zatekli smo u Zatonu Obrovačkom. Kazali su nam kako su tijekom zimskih mjeseci naviknuli na čekanje i da se nadaju kako će se smanjiti intenzitet bure te će svoj put nastaviti autocestom. Nešto prije 17 sati završilo je njihovo čekanje te su mogli nastaviti putovanje, a jedini pravac kojim su se mogli kretati kamioni iz unutrašnjosti prema Dalmaciji bio je autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina te obrnuto.
Djelatnici cesta Zadarske županije radili su na čišćenju i posipanju ceste tijekom cijelog dana, a posao im je bio otežan i zbog zatvorene autoceste zbog čega je većina prometa bila preusmjerena na staru cestu Gračac-Zaton Obrovački.
– Zbog bure i vijavice te vidljivosti manje od pet metara još uvijek je zatvorena cesta Dobroselo-Bruvno-Mazin. U 16.45 sati za sav promet otvorili smo državnu cestu D27 Gračac-Prezid-Obrovac, dok su zimski uvjeti na cesti D1 Klapavica-Gračac-Prevjes, a vidljivost je smanjena na predjelu Otrića. Na našem dijelu ima od 15 do 20 centimetara snijega koji je prestao padati oko 18 sati i ne očekuje se novi, kazao nam je nadcestar Stjepan Knežević iz Gračaca.
Iako su meteorolozi najavljivali snijeg i padaline krajem tjedna, mnogi mu se nakon visokih temperatura nisu nadali pa tako ni veliki dio stanovnika Gračaca. U najsjevernijem dijelu Zadarske županije ponovno je pao snijeg i obradovao samo najmlađe koji su još jednom ove godine imali priliku uživati u zimskim radostima, grudanju i pravljenju snjegovića, dok se stariji nadaju kako u ovoj godini više neće biti sniježnih padalina. Mnoge stanovnike zatekli smo u čišćenju automobila i prilaznih puteva kućama, dok su neki na posao išli pješice. Kako su nam rekli, u Lici nije čudno kada u ožujku padne snijeg, ali ipak ove godine više mu se nisu nadali. I dok je u Gračacu palo preko 15 centimetara snijega i temperatura je bila ispod ništice, s druge strane Velebita vrijeme je bilo puno bolje. U zaleđu Zadra već se mogu vidjeti naznake proljeća i rascvjetano drveće.