Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Klubovi okrenuti sami sebi

03.03.2011. 23:00
Klubovi okrenuti sami sebi


Ne znamo doista koji će sponzor uložiti svoj novac u klub koji sebi daje za pravo igrati u terminima elitnih događaja kakve su utakmice nogometaša s Hajdukom i košarkaša s Cibonom


Ne bude li promjena u rasporedu odigravanja utakmica, bit će to sportska subota (5. ožujka) kakvu Zadar valjda nikada nije doživio. Od 15 sati, kada na Stanovima počinje utakmica Prve HNL između Zadra i Hajduka, do 19.30, za kada je najavljen početak županijskog derbija u Prvoj B vaterpolskoj ligi između Zadra i Biograda, odigrat će se, prema našim podacima, čak osam utakmica. Tu neka natjecanja, poput Druge lige odbojkašica, nismo ni računali. No i bez toga je – previše.
S jedne strane, takvo što moglo bi se objasniti teorijom o Zadru kao gradu sporta. No, ono drugo, a na što smo već upozoravali, govori u prilog potpunoj nekoordiniranosti onih koji te iste klubove vode. Ne znamo doista koji je sportski (i svaki drugi) smisao da rukometaši Zadra i Đakova utakmicu 17. kola Prve lige počnu u 18.30 sati, pola sata prije početka utakmice 23. kola NLB lige između Zadra i Cibone. Zamislite onih pedesetak fanatika koji dođu na svaku rukometnu utakmicu u Mocire. Hoće li i dalje biti uporni i gledati Đakovo ili će se odlučiti za Zadar – Cibona.
Ili, recimo, odbojka. U 16 sati u Bibinjama bi međusobnu utakmicu trebali početi Goran i Zadar, dakle, županijski dvoboj, jedna od dvije takve utakmice godišnje. Samo sat vremena kasnije (17) na Višnjiku u borbu za prvoligaške bodove kreću odbojkašice Zadra i Poreča. Publike na odbojkaškim utakmicama u Zadarskoj županiji ionako gotovo da i nema, a s ovakvim rasporedom i oni najzagriženiji odbojkaški fanatici dovedeni su pred zid.
Klubovi, koji su uglavnom i gradski klubovi, jer im je Grad Zadar u velikoj većini slučajeva jedini financijski pokrovitelj, trebali bi konačno shvatiti da sport i sportske priredbe nisu svrha same sebi, već da su i gledatelji dio sporta. Da ne govorimo o tome kakav će medijski tretman imati utakmice koje se igraju u isto vrijeme kada na Stanovima gostuje Hajduk ili kada Cibona i Zadar trče Višnjikom.
Radovan Dunatov, gradski pročelnik za sport, nedavno je spomenuo da se želi “oživjeti Sportska zajednica grada Zadra”. Što to točni znači ne znamo, ali ako već nema organizacije koja bi mogla pomoći usklađivanju odigravanja utakmica tada bi i oni koji određuju termine trebali stvari gledati malo šire. Jer prečesto slušamo objašnjenja o lošem medijskom praćenju pojedinih sportova, o neizainteresiranosti kod navijača, o sponzorima kojih nema. Ne znamo doista koji će sponzor uložiti svoj novac u klub koji sebi daje za pravo igrati u terminima elitnih događaja, kakve su utakmice nogometaša s Hajdukom i košarkaša s Cibonom. Prilika za neke druge termine bilo je napretek, a zna se da ni petkom navečer nije zabranjeno održavanje utakmica. Ovako, sve je ispalo neozbiljno i, što je najžalosnije, nije prvi put. No zanima li to koga uopće?


 SUBOTA, 5. OŽUJKA




15 sati (Prva HNL): Zadar – Hajduk
16 sati (A-1 liga, ž): Zadar – Croatia 2006
16 sati (Prva HOL): Goran – Zadar
16 sati (Treća HRL): Arbanasi – Vrgorac
17 sati (Prva HOL, ž): Zadar – Poreč
18.30 sati (Prva HRL): Zadar – Đakovo
19 sati (NLB liga): Zadar – Cibona
19.30 sati (ili 18, Prva B HVL): Zadar 1952 – Biograd
Napomena: Satnice objavljene jučer na službenim internet stranicama matičnih saveza ili potvrđene u klubu domaćinu.


 BORIK S KVARNEROM U NEDJELJU


Za sada su jedino u Borik-Puntamici odlučili umjesto u subotu svoju utakmicu prebaciti u nedjelju. Tako će Borik u Jazinama protiv Kvarnera dvoboj 17. kola A-1 lige odigrati u nedjelju 6. ožujka u 18 sati. Puntamičani raspored domaćih utakmica određuju prema tome kada Zadar igra u NLB ligi. Da je Zadar igrao u nedjelju, vjerojatno bi se i u Boriku odlučili za – subotu.