Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

12. travnja besplatni pregled kože

03.04.2011. 22:00
12. travnja besplatni pregled kože


U povodu Europskog dana borbe protiv melanoma, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i referentni centar za melanom, koji djeluje pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, i ove godine organiziraju Dan otvorenih vrata dermatoloških ordinacija tijekom kojega će 12. travnja građani moći obaviti besplatan pregled kože radi otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože. U akciju, koja se u Hrvatskoj održava četvrtu godinu zaredom uključilo se 70-ak dermatologa diljem Hrvatske, među njima i Odjel za dermatologiju i venerologiju u zadarskoj Općoj bolnici. Svi zainteresirani mogu se za pregled predbilježiti na besplatni telefon 0800 85 01.
Ovogodišnji Europski dan borbe protiv melanoma obilježava se pod sloganom „SOS – spasite vašu kožu od sunca”. Cilj manifestacije je osvješćivanje javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama UV-zraka i pravilnom načinu zaštite od njih te važnost samopregleda madeža. U Hrvatskoj se svake godine dijagnosticira 500 novooboljelih od melanoma, a prema podacima Registra za rak od 1968. do 1995, učestalost melanoma u Hrvatskoj povećala za čak 309 posto, a smrtnost za 310 posto.
Dr. Jadranka Perina, voditeljica Odjela za dermatologiju i venerologiju u zadarskoj Općoj bolnici, navodi kako se ovakva akcija u Hrvatskoj provodi četvrtu godinu zaredom. U svim dosadašnjim akcijama, pa tako i ovogodišnjoj sudjeluju i zadarski dermatolozi. Ovogodišnji slogan je „SOS – spasite vašu kožu od sunca”, pa dr. Perina tim povodom upozorava na opasnosti koje prijete od izlaganja sunčevim zrakama, ali i solariju.
– Broj melanoma je u porastu. To je dijelom zasluga i osviještenosti građana koji posljednjih godina redovitije odlaze na kontrolu kod dermatologa. Najvažnije je ne izlagati se suncu od 11 do 17 sati. Tada je ono najjače. Na sunce se ne smije bez zaštitne kreme za sunčanje, čiji faktor treba prilagoditi tipu kože. Što se tiče djece, ona mlađa od tri godine ne smiju se izlagati suncu, kaže dr. Perina, ističući kako su solariji jednako opasni kako i sunce, osobito oni novije generacije, tzv. turbo solariji.
Što se tiče same procedure predbilježavanja za besplatni dermatološki pregled, dr. Perina pojašnjava da je dovoljno nazvati besplatni telefon 0800 85 01. Kako je riječ o centralnom naručivanju, svi zainteresirani će odmah dobiti termin u gradu gdje žive.
Ovogodišnja akcija u povodu Europskog dana borbe protiv melanoma održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH i Europske akademije za dermatologiju i venerologiju – Euromelanoma Day organizacije.