Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Slabo pokretna žena izgorjela paleći vatru u peći

03.04.2012. 22:00
Slabo pokretna žena izgorjela paleći vatru u peći


– Nešto prije deset sati ja sam čula neko pucanje pa sam izašla ispred kuće i vidjela dim. Potrčala sam prema Smiljinoj kući i zazvala ju nekoliko puta, ali mi nije odgovarala. Nisam mogla ući u kuću jer je cigla s krova padala pa sam nazvala svoju sestru Janju – ispričala je prva susjeda nastradale, Milica Cvjetković


Smilja C., 57-godišnja slabo pokretna mještanka Glogova pokraj Gračaca, smrtno je stradala u požaru koji je u utorak ujutro buknuo u njezinoj prizemnici.
Da kuća u udaljenom i slabo naseljenom zaseoku gori, Javna vatrogasna postrojba Gračac i zadarska policija doznali su oko deset sati, nakon čega su se užurbano uputili na teren, no do njihova dolaska obiteljska kuća je gotovo u potpunosti izgorjela, a ženi koja je tu živjela sama nije bilo ni traga pa se odmah posumnjalo na najgore.
– Nešto prije deset sati ja sam čula neko pucanje pa sam izašla ispred kuće i vidjela dim. Potrčala sam prema Smiljinoj kući i zazvala ju nekoliko puta, ali mi nije odgovarala. Nisam mogla ući u kuću jer je cigla s krova padala pa sam nazvala svoju sestru Janju – ispričala je prva susjeda nastradale, Milica Cvjetković. Njezina je sestra odmah nakon razgovora s njom o požaru obavijestila policiju i vatrogasce, a odmah je o nemilom događaju obavijestila i brata pokojne, Paju.
– Pajo živi u Vodicama, a sestru je često obilazio jer je bila sama. Nikada se nije udavala niti imala djece, a bila je i slabog zdravlja. Zadnjih godina slabije je vidjela, a hodala je oslanjajući se na dva štapa – još u šoku od nemilog događaja ispričala je susjeda Milica. Iako stanuje u kući udaljenoj svega 20-ak metara, Savka Cvjetković ništa neobično u utorak ujutro nije primijetila, a za požar u kući do njezine doznala je od lovočuvara.
– Lovočuvar Neno rekao mi je da je ujutro, oko devet sati, čuo neko pucanje pa da je nazvao mještanina Paju Jošića i pitao ga ima li krivolovaca, puca li tko. Ovaj mu je rekao da nema i onda su i oni zvali policiju pa se otkrilo da gori Smiljina kuća – ispričala je baka Savka, susjeda poginule napominjući kako misli da se njezina susjeda ugušila od dima i da se nezgoda najvjerojatnije dogodila dok je pokušavala upaliti vatru. To je zaključila jer je požar najviše zahvatio središte prizemnice gdje se nalazi kuhinja, a u tom se dijelu urušio i krov.
Upravo to je usporilo i zadarske policajce u obavljanju očevida. Vatrogasci JVP Gračac satima su gasili požar, a kako je on zahvatio unutrašnjost kuće, pristup i njima, a i policiji, te ulazak u kuću, bio je satima nemoguć zbog visoke temperature i opasnosti od urušavanja ostataka stropa. Iako je već odmah ujutro i susjedima i rodbini nesretne žene bilo odmah jasno kako mogu očekivati samo najgore vijesti, a osim toga i vatrogasci su vidjeli tijelo pri gašenju, policija službeno priopćenje i potvrdu o njezinoj smrti nije dala ni do kasnih poslijepodnevnih sati kada je očevid, zbog vremenskih prilika i guste magle prekinut te će se nastaviti danas.


 U MALOM PAŠMANU IZGORIO NEPOKRETNI STARAC




Slučaj iz Glogova drugi je takav od početka ove godine, a prvi se dogodio 12. ožujka u mjestu Mali Pašman. Tamo je u obiteljskoj kući izgorio 80-godišnji Branko Š. čije su tijelo pronašli vatrogasci iz DVD-a Pašman, pozvani rano ujutro da ugase požar. Starac je živio sam i bio nepokretan, a očevidom je utvrđeno da je požar izazvao opušak cigarete kojeg nije dobro ugasio.