Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Trojica Zadrana zaposlenih u HAC-u kupili diplome i svjedožbe

03.04.2016. 22:00
Trojica Zadrana zaposlenih u HAC-u kupili diplome i svjedožbe


Mirko Baričević i Ante Bucić nisu više zaposlenici u HAC-u i to upravo otkako je otkriveno kako imaju lažnu diplomu, dok Miočić jest, jer za posao koji obavlja nije iskoristio lažnu svjedodžbu
Zbog toga što su za jednu do dvije tisuća eura trojici HAC-ovih zaposlenika nabavljali krivotvorene diplome i svjedodžbe, sutkinja  Općinskog suda u Zadru Iva Lovrin nepravomoćnom presudom uvjetno  je kaznila Darka Kljajića i Roberta Jukića. Obojici je izrekla zatvorsku  kaznu u trajanju od jedne godine s rokom kušnje na tri godine te im je  naložila plaćanje sudskih troškova.
Modus operandi
– Sud nalazi nesporno utvrđenim da su Darko Kljajić i Robert Jukić zajednički i dogovorno u vremenu od točno neutvrđenog dana 2005. godine do 8. lipnja 2006. godine i od 21. lipnja 2006. godine do kraja 2006. godine, te krajem 2008. i tijekom 2009. godine, u Zagrebu počinili kazneno  djelo krivotvorenja službene isprave. Jukić je pronalazio osobe koje su  tražile lažne svjedodžbe o završenoj osnovnoj školi i lažne diplome, te od  njih uzimao radne knjižice kako bi se ti lažni podaci u njih i upisali te ovjerili, dok je Kljajić u više navrata nabavljao lažne dokumente koje je potom Jukić uzimao i prodavao za iznose od 1.000 do 2.000 EUR-a, stoji  među ostalim u nepravomoćnoj presudi koju potpisuje sutkinja Lovrin,  a u kojoj se navodi i kako je od navedenog iznosa Jukić sebi ostavljao po  150 eura, a ostatak davao Kljajiću.
– Tako je krajem 2008. i tijekom 2009. godine Kljajić posredstvom Jukića Mirku Miočiću iz Jovića nabavio neistinitu svjedodžbu o završenoj  Osnovnoj školi ‘Braće Radić’ u Koprivnici. Tu je svjedodžbu Kljajić, a nakon što je neistinito ovjerena u radnoj knjižici Mirka Miočića, predao Jukiću, koji je potom takvu radnu knjižicu vratio Miočiću, presudila je sutkinja Lovrin navodeći i kako su krajem 2008. i tijekom 2009. godine Kljajić i Jukić na traženje Mirka Baričevića za iznos od 2.000 EUR-a nabavili  mu neistinitu diplomu o stečenoj stručnoj spremi VII stupnja i zvanje diplomirani inženjer prometa na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.  Jednako kao i u prvom slučaju Kljajić mu je podatke iz diplome upisao i  lažno ovjerio u radnoj knjižici 12. lipnja 2006. godine.
Dvojici otkaz
– Tijekom 2005. do 8. lipnja 2006. godine i od 21. lipnja 2006. do kraja  2006. godine na traženje Ante Bucića, a posredovanjem Jukića, Kljajić je  za iznos od 1.000 EUR-a nabavio neistinitu svjedodžbu o završenom ispitu za zanimanje tehničar cestovnog prometa “Škole za cestovni promet Zagreb”  te svjedodžbu o završenom ispitu za zanimanje vozač motornog vozila iste škole, stoji u presudi sutkinje Lovrin koja je identične  osude, iako je težina učinjenog i provizija različita, pojasnila činjenicom  što je Jukić četiri puta već bio osuđivan za krađe, prijevare, promet te neplaćanje alimentacije.
Kako doznajemo, Mirko Baričević  i Ante Bucić nisu više zaposlenici u  HAC-u i to upravo otkako je otkriveno kako imaju lažnu diplomu, dok  Miočić jest, jer za  posao koji obavlja  nije iskoristio lažnu svjedodžbu s  obzirom da se radi o radnom mjestu za koje nije ni potrebna škola.