Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kad nemaš palmu, ispleti je od masline

03.04.2017. 22:00
Kad nemaš palmu, ispleti je od masline


Kako se stari kršćanski običaj ne bi zaboravio, Narodni muzej Zadar i ove je godine u Gradskoj straži organizirao radionicu pletenja maslinovih grančica. U jutarnjem terminu od 10 do 11.30 sati jučer su se u ovoj tradicionalnoj tehnici, pod stručnim vodstvom etnologinje dr.sc. Karmen Turčinov, vanjske suradnice Narodnog muzeja Zadar, okušali učenici 3. razreda Osnovne škole Privlaka, koji su na radionicu došli u pratnji učiteljice Elizabete Carić.
– U našoj tradiciji je običaj da se na Cvjetnicu maslinove grančice nose na blagoslov u crkvu. To je zapravo spomen Crkve na Kristov ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod dočekao mašući palminim grančicama. Kako u našim krajevima nije bilo palmi, ljudi su pleli maslinove grančice na način da one nalikuju palmi. U unutrašnjosti, gdje nema maslina, plele su se grančice raznih voćki koje tamo rastu. Danas ću vam ovdje pokazati kako se to radi, a onda ćete jednog dana vi to pokazati vašoj djeci i na taj ćemo način očuvati ovaj običaj, rekla je Turčinov, te s riječi krenula na djelo.
Ukupno 16 privlačkih osnovnoškolaca rasporedilo se oko stolova nakon čega su, prateći upute, krenuli u izradu “maslinovih palmi”. Prvo je trebalo pripremiti lišće, odnosno odvojiti s grančica parove od po dva lista, a potom očistiti grančicu na koju će se plesti listovi. Nakon početničkih pogrešaka, spretne ruke ubrzo su uhvatile nit i oživjele tradiciju. Ispletene grančice učenici su pri vrhu ukrasili cvijećem, što je, također, običaj u našim krajevima.