Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Do 2020. bez nuklearnog naoružanja

Autor: Siniša Klarica

03.05.2010. 22:00
Do 2020. bez nuklearnog naoružanja


U sjeni događanja oko bombe na Times Squareu, jučer u New Yorku počeo je veliki tjedan posvećen nuklearnom razoružanju. Tamnozeleni Nissan Pathfinder i u njemu pronađena „artificija” sastavljena od kanistra propana i vrlo snažnih petardi, prekrila je veliku poruku koja je s istog mjesta odaslana u svijet.
Naime, poznata svjetska nevladina organizacija „Mayors for Peace” u kojoj potpredsjedničko mjesto drži Grad Biograd i njegov gradonačelnik Ivan Knez, sudjelovala je ne samo na velikom protestnom skupu koji je održan tek koji metar od pronađene autobombe, nego u i u velikom maršu mira od Times Squarea preko 42. ulice do Ralph Bunche parka ispred zgrade Ujedinjenih naroda na East Riveru.
Unatoč velikoj vrućini i neizdrživoj vlazi, antinuklearisti su ponovili potrebu za svijetom bez nuklearnog oružja. Doprinos gradonačelnika je u tome što oni u svom programu imaju zacrtanu 2020. kao krajnji rok za sveobuhvatno i bezuvjetno nuklearno razoružanje svijeta. Sve te aktivnosti privukle su ogroman broj novinara iz cijelog svijeta, a parkiralište ispred zgrade UN-a doslovce je načičkano reportažnim kolima. Grad Biograd u New Yorku predstavlja Jasminka Bajlo, koja će sudjelovati u godišnjoj plenarnoj konferenciji Gradonačelnika za mir.