Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Osvrt na latinske isprave Petra Krešimira IV.

Autor: Ante Rogić

03.05.2010. 22:00
Osvrt na latinske isprave  Petra Krešimira IV.

Foto: Adam VIDAS



U Rektoratu Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana magistarskog rada Ankice Bralić, prof.. Rad pod naslovom “Latinske isprave hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV., Jezična analiza s diplomatičkim osvrtom” Bralić je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Pavao Knezović, dr. sc. Olga Perić, red. prof. u miru i prof. dr. sc. Mirjana Matijević-Sokol. Mentorica, prof. dr. sc. Olga Perić, u svojoj ocjeni piše:
“Ankica Bralić svojim je magistarskim radom “Latinske isprave hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV., Jezična analiza s diplomatičkim osvrtom” dokazala da je ovladala metodologijom znanstvenoga rada u području filoloških istraživanja hrvatske srednjovjekovne građe na latinskom jeziku.
Sinteza i rezultati detaljno provedene analize prikazani su u Zaključku. Uspoređujući u poglavlju Diplomatički zaključak pojedine dijelove isprava Ankica Bralić utvrdila je da struktura isprava nije ujednačena. Tako je npr.: najčešći element datacije u Krešimirovim ispravama godina utjelovljenja Krista (osim u darovnici za Sidragu samostana Sv. Tome, potvrdnice za Diklo samostanu Sv. Krševana i isprave o dodjeli prava na Sv. Kuzmu i Damjana samostanu Sv. Ivana), datacija prema duhovnim i svjetovnim vladarima postoji u objema verzijama darovnice za otok Žirje, u ispravi o zaštiti samostana Sv. Marije i u ispravi o potvrđivanju rapske biskupije, ali je većina datacija ipak opisana konstrukcijom ablativa apsolutnoga. U intitulaciji Petar Krešimir naveden je u svim ispravama kao rex. Formulu arenge Ankica Bralić utvrdila je u proširenoj verziji darovnice za Žirje i u darovnici za Maun, formula notifikacije još je rjeđa-samo u jednoj ispravi.
Zaključak dokazuje detaljnim navođenjem primjera pravopisnih odstupanja koja prate glasovne promjene ili su pogrešna i hiperkorektna pisanja.”