Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Poduzetnicima novac na raspolaganju

Autor: Ante Vidović

03.05.2010. 22:00
Poduzetnicima novac na raspolaganju

Foto: Adam VIDAS



Razvojna agencija Zadarske županije je u sklopu Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva jučer organizirala konferenciju na temu “Financiranje za projekte malih i srednjih poduzetnika” u prostorima IMPACT centra. Na konferenciji su poduzetnicima predstavljene različite mogućnosti financiranja i sufinanciranja projekata iz lokalnih, regionalnih, državnih i sredstava EU.
Prisutne male i srednje poduzetnike je na iskorištavanje besplatnog novca pozvala direktorica ZADRA-e Sanja Peričić.
– Svi oni koji imaju dobre ideje, koje se mogu uklopiti u neke od programa sufinanciranja, dobrodošli su i mi u ZADRA-i ćemo im dati svu podršku.
Poduzetnicima je na raspolaganju projekt Mreža konzultanata iz kojeg se može ostvariti sufinanciranje potrebnih konzultantskih usluga zbog poboljšavanja poslovanja. Konzultantske usluge se najčešće koriste za izradu poslovnih planova i uvođenja HACCP sustava. Na lokalnoj i regionalnoj razini zanimljivi su Gradski projekt razvoja i Lokalni projekt razvoja malog gospodarstva.
Gradski projekt razvoja provode zajedno Grad Zadar i ZADRA. Namijenjen je poduzetnicima koji svoje projekte planiraju realizirati na području grada Zadra uz kredit u visini od 50 do 500 tisuća kuna. Grad Zadar sudjeluje u projektu tako što sufinancira pedeset posto od 8 postotne kamatne stope.
Lokalni razvoj malog gospodarstva je projekt koji zajednički provode Zadarska županija, Ministarstvo gospodarstva i ZADRA. Visina kredita za projekt se može kretati od 200 tisuća kuna do 4 milijuna kuna uz kamatnu stopu do 9 posto od čega četiri posto sufinanciraju Zadarska županija i Ministarstvo gospodarstva. Ovaj program namijenjen je samo poduzetnicima koji se bave proizvodnjom, njegov kreditni potencijal iznosi 50 milijuna kuna od čega je do sada iskorišteno do četiri milijuna.
Jučer su također prezentirani COAST program koji ima za cilj očuvanje biološke raznolikosti dalmatinske obale kroz promicanje održivog razvoja. Radi se programu koji potiče zeleno poduzetništvo i koji se najčešće provodi u poljoprivrednim djelatnostima. Također su prezentirane mogućnosti financiranja iz Europskih fondova kroz IPA pretpristupni fond te kroz programe zajednice.