Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Prvomajska

Autor: Mare ([email protected])

03.05.2010. 22:00


Slaviti praznik rada neradno dok smo u banani je više nego licemjerno. Hrvatski rulet se okreće, brojimo od prvog do prvog hoćemo li do sljedećeg prvog uopće ostati na poslu… Praznik rada u ovoj situaciji treba proslaviti radom, jer tko uopće ima posao i prima redovito plaću, kakvu-takvu, itekako ima razloga za slavlje. Tako da sam i ja tu subotu ujutro provela slaveći rad – radno, uz želju da i sljedeći prvi u mjesecu dočekam radeći.
To samo oni na državnim jaslama mogu kukati, mada nemaju pravo što praznik nije pao, recimo, u srijedu, pa da spoje veeeeeliki vikend. Lako tako. Zaboli njih ćuna kad će za njihove plaće, radili ne radili, spajali ne spajali, love iz proračuna uvijek biti.
Došla sam doma, skuhala fažol iz konzerve bez kobasice jer sam ju zaboravila kupiti i udri Mare, slavi dok još posla imaš. Pozvala sam na ručak i prijateljicu koja je prošlog prvog ostala bez posla. Propisno smo se natukle, a onda se zavalile na kauč. I kukale kako bi trebalo ići na dijetu.
– Ovo će biti prvo lito da ne moram na dijetu. Stopila sam od živaca već tri kile, rekla mi je Maja.
– Ma ajde, ne živciraj se, bit će preko sezone štogod posla. Pa neće nas valjda turisti zaobići, s guzicom u reklami, ili bez nje, rekla sam joj.
E, da. A trebala bih se i ja početi misliti za plan B. Ako plan A, a nećeš ti plana, posla i plaće propadne. Pokušala sam na listu staviti što bih sve mogla raditi. I došla do zaključka, da osim prava koje sam završila, a nisam ni imala priliku okušati se u struci, nemam pojma ništa drugo raditi. Pa čak ni konobariti. Morala bih skinuti izgelirane nokte jer bi ih pojela voda od pranja čaša, kavu ne znam skuhati ni tursku, a kamoli onu iz pravog aparata. Križam konobarenje. Križam i čišćenje portuna, ekipa bi umrla od smijeha da zna da to radim. Osim toga, užasno se ježim kad na ruke stavim one žute rukavice. Križam i to.
Ne znam ni kuhati. Propisno ni peglati, tako da otpadaju i ti poslovi. Otpada posao i servirke jer nemam baš spretnost i kordinaciju kad su tanjuri u pitanju… Hebate, pa ne ostane mi ama baš ništa što znam raditi.
Ostane mi jedino još udati se. Po mogućnosti bogato.
– Ajde Mare ne bulazni. Nisi se znala ni obično udati, a kamoli bogato, odmah me poklopila Maja.
– Napravile su to i smotanije od mene, ako ništa drugo, tješila sam sebe.
– Da, ali s dvajest, ne u tridesetima, okrutna je moja prijateljica.
-Pa nije valjda…
– Je, Mare, je. Ne bi se baš skuhala u prvoj vodi, odustani od te zamisli.
– A što ću onda radit ako mi zatvore butigu? Vidiš da po Poluotoku sve zatvaraju.
– Zube na policu. I čekat da te prijatelji pozovu na fažol bez kobasice, kao ti mene.
Pa nek nam živi, živi rad.
Mare