Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sindikat novinara i HND traže kolektivni ugovor i prijete štrajkom

Autor: Z L

03.05.2010. 22:00
Sindikat novinara i HND traže kolektivni ugovor i prijete štrajkom


Zastrašivanje otkazima, držanje u pokornosti višegodišnjim radom na određeno vrijeme po mjesec dana, rad na crno bez ugovora, rad bez plaće i doprinosa, rad u statusu tobožnjih samostalnih poduzetnika prisiljenih po cijeli dan raditi kod poslodavca svakodnevni su pritisci na novinare. Rečeno je to na konferenciji za novinare Sindikata novinara Hrvatske i HND-a povodom Svjetskom dana slobode medija. Predsjednica SNH-a Gabrijela Galić navela je kako se od novinara traži da više rade za manje novca. Istaknula je kako su poslodavci dobro organizirani, a kao primjer za to navela je pritisak u nekoliko redakcija s ciljem smanjenja plaća. Simptomatično je da se u svim tim tvrtkama govori o istom postotku smanjenja plaća, smatra predsjednica SNH-a. Galić je pozvala novinare da se probude u svim redakcijama te zaključila da si samo novinari samo mogu izboriti nešto za sebe.
Marijan Belčić, zamjenik predsjednice SNH, upozorio je da se već sedam godina bezuspješno pregovora o nacionalnom kolektivnom ugovoru, a pregovori su za poslodavce sami sebi svrha. Kazao je da “moramo, želimo li opstati, vrlo brzo zamrznuti medijsku sliku Hrvatske barem na jedan dan”. Rekao je da su rokovi za postizanje kolektivnog ugovora probijeni za četiri mjeseca. Nije se izjasnio o vremenu pokretanja procedure za provedbu štrajka, ali to neće biti prije jeseni do koje se nada da će se ugovor zaključiti. Za predsjednika HND-a Zdenka Duku su nesigurnost, socijalni uvjeti i ugroženost egzistencije novinara usko povezani s padom profesionalizma kojega, osim krize, zadnjih godina diktiraju vlasnici medija. “Mediji su u dubokoj krizi i teško je predvidjeti pozitivnu budućnost”, smatra Duka. Daljnje pogoršanje mogu zaustaviti solidarnost i snaga zajedništva.
Sindikat novinara Hrvatske upozorio je i na krizu u profesiji i u Europskoj uniji zbog koje će Europska federacija novinara zahtijevati od Europskog parlamenta i Europske komisije da potaknu zemlje članice Unije na otvaranje široke rasprave o proglašenju novinarstva javnim nacionalnim dobrom.