Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mnogi su na religiji lomili zube

03.05.2011. 22:00
Mnogi su na religiji lomili zube


Nema nijednog povijesnog razdoblja koje nije ovdje na ovom malom i važnom arheološkom području ostavilo svog traga, istaknuo je Brunislav Marijanović


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je otvoren Međunarodni kongres studenata arheologije KOST.AR. Na kongresu sudjeluje dvadesetak studenata iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske, a trajat će tri dana. Tema ovogodišnjeg KOST.AR-a je “Kultovi i religija u vidu arheoloških nalaza”, a studenti sudionici kongresa izlagat će u sljedeća dva dana svoje radove na tu temu.
U Svečanoj dvorani strane studente pozdravio je pročelnik Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Brunislav Marijanović, koji im je zaželio dobrodošlicu u ime Sveučilišta i rektora.
– Uvijek je lijepo vidjeti puno mladih ljudi okupljenih oko zajedničkih ideja i projekata. U ovoj dvorani održani su mnogi skupovi, domaći i međunarodni, ali nikada do sada nije održan nijedan skup čiji su sudionici isključivo studenti, rekao je Marijanović, poželjevši studentima uspješan kongres i korisno provedeno vrijeme. Istaknuo je i kako je Zadar pravo mjesto za održavanje jednog arheološkog kongresa.
– Ono po čemu je ovaj grad drugačiji je njegova slojevitost, u kojoj imamo zastupljena sva razdoblja koja su zaokupljala arheologiju. Nema nijednog povijesnog razdoblja koje nije ovdje na ovom malom i važnom arheološkom području ostavilo svog traga. Posebnim ga čini i arheološka tradicija koja se razvijala čak i prije 1832. godine, kada je osnovan Arheološki muzej, nego znatno ranije, čak nekoliko stoljeća prije toga, zahvaljujući respektu i senzibilnosti tadašnjih društvenih elita prema povijesti. Zadar je osim toga rijetko prikladno mjesto održavanja ovakvih skupova i zbog svoje sveučilišne tradicije. I još nešto čini Zadar posebnim: plavo nebo i modro more desetak metara od ovoga sveučilišta koji su naša svakodnevica u kojoj uživamo, a vjerujem da će još više uživati oni kojima to nije životna svakodnevica, kazao je Marijanović.
Osvrnuo se i na temu kongresa istaknuvši kako je tema religije oduvijek bila tvrd orah na koji su zube lomili mnogi iskusni arheolozi te je izrazio želju da se to ne dogodi i sudionicima ovog kongresa.
Nakon pozdravne riječi uvodno predavanje na temu “Percepcija mističnih kultova u rimskoj religiji” održao je prof. dr. sc. Željko Miletić.
U večernjim satima studenti su posjetili Arheološki muzej te razgledali grad uz pratnju stručnog vodstva. Danas i sutra, u prostoru sv. Donata, održat će se predavanja studenata na temu, a svi radovi s ovog kongresa bit će objavljeni u časopisu “Serilia”, službenom časopisu Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.