Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Suci kaznenog odjela Općinskog suda rade u neprimjerenim uvjetima

03.05.2011. 22:00
Suci kaznenog odjela Općinskog suda rade u neprimjerenim uvjetima


– Cijeli donji kat mi smo dobili na raspolaganje, a kolegama s Općinskog suda smo ustupili dio prostorija na korištenje. Snašli smo se kada nam se 1. siječnja pripojio sud iz Obrovca, no problem je nastao 1. travnja kada se pripojio i benkovački sud, pa smo morali preseliti kolege, kaže Jadranka Nižić, predsjednica Prekršajnog suda


Zbog izmjene zakona o ukidanju prekršajnih sudova u Biogradu, Benkovcu i Obrovcu te njihova fizičkog pripajanja zadarskom Prekršajnom sudu, u “plavoj zgradi” suda, od početka ove godine traži se sudnica više. Spletom takvih okolnosti i raznim pretumbacijama najdeblji kraj u cijeloj priči izvukli su pojedini suci Kaznenog odjela Općinskog suda za koje se zaista može reći kako rade u neuvjetima.
Naime, kako je vlasnik obiju sudskih zgrada u Zadru, Ministarstvo pravosuđa, na korištenje zgradu ustupilo Trgovačkom i Prekršajnom sudu, nakon pripajanja benkovačkog i obrovačkog prekršajnog suda, odnosno zbog potrebe za prostorijama kako bi u njih smjestili pridošle suce, pojedini suci Kaznenog odjela Općinskog suda, morali su napustiti sudnice koje su zadnjih godina koristili. Premješteni su u one, kvadraturom i do upola manje te gotovo neuvjetne za nesmetano obavljanje poslova.
 Kako u kaznenim sudskim postupcima uz predsjednika sudskog vijeća i sudskog zapisničara na raspravama nužno sudjeluju i po dva suca porotnika te tužitelj, optuženik, oštećenik, a najčešće i njihovi odvjetnci, svi oni gotovo da jedva uopće stanu u novododijeljene sudske prostorije.
Krajem prošlog tjedna dogodio se slučaj u kojem je oštećenik angažirao dva branitelja, a osim sudionika u sudskom postupku, interes za raspravu pokazala su i dva novinara. Četvoro od nabrojenih ostali su na nogama jer ni sjedalica nije bilo dovoljno. Posudba iz susjedne sudnice nije imala smisla, jer u prostoriju od nepunih deset metara četvornih više sjedalica nije moglo stati. Raspravni sudac, znajući već unaprijed kako ročište mora odgoditi za drugi termin, sve je zainteresirane, ukupno 12 osoba, pustio u sudnicu. Nitko se nije pobunio jer su se trebali zadržati svega 10-15 minuta. Dokle će u takvim uvjetima suci Kaznenog odjela Općinskog suda morati obavljati svoje svakodnevne poslovne obveze, za sada ne zna nitko od nadležnih.
– Cijeli donji kat mi smo dobili na raspolaganje, a kolegama s Općinskog suda smo dio tih prostorija ustupili na korištenje. Kako se 1. siječnja našem sudu pripojio onaj iz Obrovca nekako smo se snašli, no problem je nastao kada se 1. travnja pripojio i benkovački sud. Jednostavno nismo imali izbora nego kolege iz Općinskog suda premjestiti u druge prostorije – kratko je novonastalu gužvu prokomentirala predsjednica Prekršajnog suda u Zadru Jadranka Nižić napominjući kako će, ukoliko se do tada nešto ne riješi, pravi problem nastati 31. prosinca kada je planirano spajanje biogradskog Prekršajnog suda i prelazak tamošnjih sudaca u “plavu zgradu”.
– Ovu situaciju nitko nije predvidio i sada, kada se već dogodila, pokušavamo iznaći neko rješenje. Trenutačno radimo na nekoliko opcija, no odluku, onu konačnu, mora donijeti resorno ministarstvo kod kojih je “ključ” – materijalna sredstva za osposobljavanje novih prostorija u zgradi na Poluotoku (tzv. žutoj zgradi), rekao je v.d. predsjednika Općinskog suda Hrvoje Visković.
Jedno od najbezbolnijih rješenja bilo bi, što se suda tiče, iseljenje Prve policijske postaje iz zgrade suda u namijenjene im i djelomično već osposobljene prostorije u zgradi između Gradske knjižnice i “plave zgrade”. No i taj projekt je “na čekanju”, a razlog su također materijalna sredstva za dovršetak radova u dodijeljenoj im zgradi.
Prava gužva u zgradi čiji su korisnici Prekršajni i Trgovački sud, kažu upućeni, nastat će početkom rujna kada na snagu stupa novi Kazneni zakon. Naime, budući iste prostore koristi i Općinsko državno odvjetništvo, s novim ZKP-om kojim se veliki dio poslova prebacuje na njih, počevši od kompletne istrage pa nadalje te poslove ni oni neće moći obavljati u ionako preskromnim uvjetima. Stoga ostaje vidjeti hoće li zakonodavac uistinu usvojiti Zakon za koji oni zaduženi za njegovu provedbu nemaju uvjete ili će pak, prije nego dođe do općeg kolapsa, tužiteljstvu osigurati nove prostore.